Megszüntetné a térség egyetlen önálló magyar iskoláját Nagybánya román polgármestere?

Rostás Szabolcs 2018. március 16., 20:11

Alaptalannak igyekszik beállítani az RMDSZ nagybányai szervezete az önálló magyar iskola esetleges megszüntetésével kapcsolatos félelmeket. Cătălin Cherecheș polgármester március 15-i beszéde azonban éppen ezeket az aggályokat erősíti.

A nagybányai Németh László Elméleti Líceum Fotó: Biró István

Semmilyen külső átszervezés, vagy átalakítás veszélye nem fenyegeti a nagybányai magyar nyelvű oktatási rendszert az RMDSZ nagybányai szervezetének pénteki közleménye szerint. Bár a kommüniké nem tér ki rá, pontosan milyen apropóból igyekszik megnyugtatni a kedélyeket, a háttérben Váradi Izabellának, a Németh László Elméleti Líceum igazgatónőjének egy nappal korábban közzétett felhívása áll.

Ebben a tanintézet vezetője Cătălin Cherecheșnek, a máramarosi megyeszékhely polgármesterének március 15-i beszéde apropóján felkérte a Nagybánya központú területi RMDSZ-szervezetet, valamint Vida Noémi elnököt, a város alpolgármesterét, „tegyenek hitet az egyetlen önálló magyar oktatási intézmény mellett, és szólaljanak fel az iskola megszüntetésének terve ellen.”

Az iskola sorsával kapcsolatos félelem onnan ered, hogy a város román polgármestere március 15-i beszédében hosszasan azt fejtegette: nem jó a külön magyar és román iskolák létezése, jobb lenne egy-egy magyar osztály két másik román iskolában, mert az jelentené a „szép együttélést”.

„Nem értem, mi a rossz abban, ha a mi városunkban, amelyet se Romániának, se Magyarországnak nem hívnak, és ahol nem is kardot tartunk a kezünkben, szóval ha lenne egy magyar osztályunk a Vasile Lucaciu-iskolában vagy a Gheorghe Șincai-iskolában. Úgy gondolják, hogy ezáltal a magyar gyerekek kevésbé színvonalas oktatásban részesülnének?” – jelentette ki Cătălin Cherecheș csütörtökön a nagybányai Városi Színházban rendezett ünnepi gálaműsor keretében elhangzott felszólalásában. A polgármester elmondta, megérti a magyar nyelvű óvodai, illetve elemi, általános és középiskolai csoportok megléte iránti óhajt, szerinte azonban ennek nem szabad „exkluzívnak” lenni.

Az elöljáró megjegyezte, ha nincs például jó magyar kémiatanár, ezekben a román iskolákban felkészült román emberek vannak, azok majd megtartják az órákat. Számos homályos célozgatásokkal tűzdelt beszédében az elöljáró azt is fejtegette, hogy a nagybányai magyarság nem politikai közösség, hanem olyan, „amelyik bizonyos emberek, személyiségek, családok történelmét jelenti”. „Gondolkodjanak ebben a formában, tárják ki a lelküket, gondoljanak ezeknek a gyerekeknek a jövőjére. Nem hiszem, hogy bűncselekmény lenne magyar osztályt létrehozni a Lucaciu- vagy a Șincai-iskolában” – állapította meg Nagybánya polgármestere, arra kérve magyar hallgatóságát, „ne vágják el gyermekeik jövőjét hamis jelképek kedvéért”.

Cherecheș azt is fejtegette, hogy a magyar diákok soha nem fognak tanulni semmit „épületektől”, hanem csakis emberektől. „Nem akarom, hogy mi, románok bekerítsük magunkat egy gettóba. És azt se szeretném, ha a magyar gyerekeket bekerítenék egyetlen helyen, elszakítva mindattól, ami a modern világ, a tudomány és a korszerű oktatás igazodási pontjait jelenti” – hangzottak a román elöljáró szavai. Az épületek firtatásával a polgármester valószínűleg arra utalt, hogy a magyar tanintézet több ingatlanban működik. Nem kizárt, többek között az szúrja a szemét, hogy a Németh László-gimnázium óvodai csoportjai és elemi iskolai alsó tagozatai tavaly szeptember óta abban a központi épületben működnek, amely a református egyház tulajdona, és a magyar kormány 105 millió forintos támogatásával újították fel.

A Németh László Elméleti Líceum igazgatójának felhívására az RMDSZ nagybányai szervezete sajnálatosnak nevezi a Váradi Izabella és Cătălin Cherecheș között a március 15-ét megelőző napokban „kialakult nézeteltérést”, amelynek elmérgesedése a szövetség szerint az ünnepet is beárnyékolta. „Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a nagybányai magyar nyelvű oktatási rendszert jelen pillanatban semmilyen külső átszervezés, vagy átalakítás veszélye nem fenyegeti, továbbra is kiállunk az önálló magyar iskola mellett. Hogy lesznek-e, maradnak-e a jövőben is iskoláink, az leginkább rajtunk: mi magunkon és gyermekeinken múlik” – szerepel a nagybányai RMDSZ állásfoglalásában. Ahelyett, hogy számonkérné a polgármesteren a magyar iskola felszámolását célzó kijelentéseit, a területi szervezet Váradi Izabellát marasztalja el, felkérve a Németh László Elméleti Líceum igazgatónőjét, „legyen megfontolt az iskola és a magyar oktatás jövőjét érintő hírek közlésében és megfogalmazásában, tanúsítson bölcs távolságtartؘást és önmérsékletet a napi politikai érdekeket akár közvetve kiszolgáló eszközök és fórumok használatától, bármely oldalon álljanak is azok”.

Egyébként rövid idő leforgása alatt ez a második alkalom, amikor támadás éri a nagybányai önálló magyar iskolát. Lapunk egy hónappal ezelőtt számolt be arról, hogy a máramarosi megyeszékhely és térsége magyar nyelvű oktatásának elsorvasztását eredményezte volna a megyei tanfelügyelőség azon terve, hogy nem hagyja jóvá két 9. osztály indítását a régió egyetlen magyar nyelvű tanintézetében, a Németh László Elméleti Líceumban. Végül a bukaresti tanügyminisztérium kisebbségi államtitkárának közbenjárására sikerült meghiúsítani az osztály megszüntetésének tervét.

{K1}