Dăncilă az IMF-küldöttség előtt: az új törvények hosszú távon biztosítják a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát

Hírösszefoglaló 2018. március 16., 10:42

Az adóreform, az egységes bértörvény és a készülő új nyugdíjtörvény hosszú időre biztosítja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát – jelentette ki csütörtökön Viorica Dăncilă kormányfő a Nemzetközi Valutaalap (FMI) küldöttségével való találkozón.

Fotó: Gov.ro

A megbeszélésre, amelyen részt vett Viorel Ştefan miniszterelnök-helyettes és Eugen Teodorovici pénzügyminiszter is, az IMF éves gazdaságértékelő felmérése alkalmából került sor. A tanácskozás témája az elmúlt évi gazdasági tevékenység kiértékelése és a fenntarthatóság megerősítése volt –c számolt be az Agerpres.

„A kormányfő elmondta: a Románia által 2017-ben regisztrált 7 százalékos gazdasági növekedés az ipar, a mezőgazdaság és az IT-szektor kiváló teljesítményén alapszik. (...)

Miután az elmúlt esztendőben 270 000 új munkahely jött létre, a munkanélküliségi ráta az elmúlt 25 esztendő legalacsonyabb szintjén van”

– áll kabinet által kiadott közleményben.

Az idézett forrás szerint a társadalombiztosítási járulékok terhének áthárítása a munkáltatóról az alkalmazottra csökkentette a vállalkozóknak a munkaerővel kapcsolatos költségeit, továbbá a közalkalmazottak – főleg az egészségügyben és az oktatásban dolgozók – bérének növelése, valamint a minimálbér emelése hozzájárult ahhoz, hogy a jól képzett munkaerő ne hagyja el a hazai munkaerőpiacot.

„Az adóreform, a bértörvény és a készülő új nyugdíjtörvény biztosítja a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát” – állapította meg a kormányfő. A 2018-as esztendőre szóló prognózisok 6,1 százalékos gazdasági növekedést vetítenek előre – közölte Dăncilă. A pénzügyminiszter azt mondta: az állam bevételeit az adók és illetékek jobb begyűjtésével és az adóhivatal és a polgárok közötti kapcsolat javításával szándékoznak növelni.