Árvízveszély: javult a helyzet Köpecen, állják a sarat a megerősített gátak

Hírösszefoglaló 2018. március 16., 10:30

Javul a helyzet a gátszakadás veszélye miatt árvíz által fenyegetett Kovászna megyei Köpecen, de még nem hárult el teljesen az áradásveszély – közölte a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

A megduzzadt Olt Köpecen Fotó: Tamás Sándor Facebook-oldala

Marius Tolvaj szóvivő szerint az éjszaka folyamán a katonai tűzoltók óránként ellenőrzést tartottak a gáton, és azt tapasztalták, hogy csökkenni kezdett az Olt vízszintje. Az Agerpres szerint hozzátette: a helyzet stabilizálódásához az is nagyban hozzájárult, hogy homokzsákokkal megerősítették, illetve magasították a gátat, így eddig sikerült elejét venni annak, hogy kiöntsön a folyó.

Az árvízveszély azonban még nem hárult el teljesen, Kovászna megyében délig másodfokú árvízkészültség van érvényben.

A Baróthoz tartozó Köpecen szerda este közölték a hatóságok, hogy az Olt folyó megduzzadása miatt nagy a valószínűsége a védőgát átszakadásának. Elrendelték 300 személy kilakoltatását, többségük azonban nem akarta elhagyni otthonát, az ISU illetékesei szerint végül 26 személyt evakuáltak a 15 leginkább veszélyeztetett lakóházból.

Csütörtökön kiszállt a helyszínre Ioan Deneş víz- és erdőgazdálkodási, Carmen Dan belügyminiszter és Raed Arafat belügyi államtitkár is, ők is megpróbálták meggyőzni a helybélieket, hogy vegyék komolyan a szakemberek figyelmeztetését.

Az elmúlt napokban más Kovászna megyei településeken, köztük Szitabodzán, Nagyborosnyón, Bácsteleken és Zalánpatakán  is károkat okoztak az áradások.

{K1}