Román nem az OTP terjeszkedésére

Bálint Eszter 2018. március 15., 17:50

Mégsem kerül magyar kézre a Banca Românească – a Román Nemzeti Bank (BNR) nem járult ugyanis hozzá, hogy az OTP Bank Nyrt. megvásárolja a National Bank of Greece csoporthoz tartozó romániai pénzintézet 99,25 százalékos részvénycsomagját.

Az elutasításról már napok óta cikkezett a bukaresti sajtó, az információt pedig csütörtöki közleményével a román jegybank is megerősítette. Az elutasítás okait ellenben nem közölték, a BNR arra hivatkozik, hogy a bankfelügyeleti hatásköre révén megszerzett információk a jegybanki törvény értelmében üzleti titkokat képeznek, amelyeket a jegybank köteles bizalmasan kezelni. Azt, hogy pontosan mit jelent ez az elutasítás, és van-e esély arra, hogy a tranzakciót bizonyos feltételek módosítása nyomán mégis nyélbe lehessen ütni, Nagy Ágnestől, a jegybank igazgatótanácsának tagjától, illetve Diósi Lászlótól, az OTP Bank Románia igazgatójától szerettük volna megkérdezni. Nagy Ágnes péntekre ígért tájékoztatást, Diósi Lászlót viszont csütörtök délutánig nem sikerült elérnünk.

A Bankingnews.ro portál viszont úgy tudja, a BNR azt várja az OTP-től, hogy módosítson „néhány dolgot”.  Vannak azonban olyan vélemények is, amelyek szerint az OTP  visszavonja a tranzakció jóváhagyására vonatkozó kérését.

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója különben megérezte, hogy baj van: egy valamivel több mint két héttel ezelőtti budapesti sajtótájékoztatóján közölte: „rossz előérzete” van a romániai tranzakció kapcsán. Amint arról korábban beszámoltunk, az OTP vezetői tavaly július végén jelentették be, hogy a National Bank of Greece képviselőivel aláírták a Banca Românească eladásáról szóló szerződést.

A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. 

Tavaly decemberben a román Versenytanács jóváhagyta az OTP Bank újabb romániai akvizícióját, amelytől az OTP-csoport azt várta, hogy romániai pénzintézetének piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedhet, és a helyi bankpiac 8. legnagyobb szereplőjévé válhat.

A román nyelvű gazdasági sajtó viszont már napokkal ezelőtt megjósolta a BNR csütörtökön nyilvánosságra hozott döntését, amire szokatlanul sokat kellett várni.

A Bursa.ro portál szerint az egy évtizeddel ezelőtt kirobbant válság óta ez az első eset, hogy a  jegybank nem járul hozzá egy bankügylethez, amelyben a felek már megegyeztek. A Hotnews.ro híroldal pedig azt idézte fel, hogy legutóbb 2008-ban hoztak elutasító döntést, akkor nem engedélyezték Gigi Becalinak, hogy megalapítsa a Becali Bankot.