Hajthatatlan az egészségügyi miniszter a kért pótlékok ügyében

Kőrössy Andrea 2018. március 15., 22:47

Hajthatatlannak tűnik Sorina Pintea egészségügyi miniszter, aki csütörtökön, az Egészségügyi Szolidaritás szakszervezet képviselőivel tartott megbeszélés után ismételten leszögezte: nem módosítják a pótlékokra vonatkozó új rendelkezést.

Fotó: Pixabay.com

„A konfliktus fő forrás a pótlékok ügye. Nem hiszem, hogy arról vitát lehet folytatni, hogy nem nőnek az egészségügyben a nettó bérek.

A törvényről viszont nem tárgyalunk, legfeljebb az alkalmazásáról” – fogalmazott a tárcavezető.

Pintea arra utalt, hogy az egységes bértörvény alapján a kórházakban a többletjuttatásokra fordítható összeg nem haladhatja meg az alapbérkeret 30 százalékát. Az egészségügyi miniszter szerint muszáj meghatározni egy kötelező szintet annak érdekében, hogy a kórházak ne legyenek veszteségesek.
Az Egészségügyi Szolidaritás tagjai ezután döntenek arról, hogy csatlakoznak-e az ágazat legtöbb alkalmazottját tömörítő Sanitas szakszervezet által meghirdetett tiltakozássorozathoz.

A Sanitas hétfőn közölte, hogy a következő két hét négy napján az egészségügyi, a munkaügyi és a pénzügyi minisztérium bukaresti székháza előtt fognak tüntetni, majd április 25-én nagyszabású megmozdulást tartanak a fővárosban,

amelyre mintegy 20 ezer résztvevőt várnak. Amennyiben ezt követően sem teljesítik követeléseiket, általános sztrájkot robbantanak ki, ami akár a rendszer leállásához is vezethet, a kórházak alkalmazottjainak ugyanis alig harmada fog munkába állni, és csak a sürgősségi ellátást igénylő pácienseket fogadják. Eddig a Hippokratész szakszervezet jelezte, hogy csatlakozik az akcióhoz, és nekiláttak aláírásokat gyűjteni az általános sztrájk kirobbantásához.

Az egészségügyi alkalmazottak egyrészt a 30 százalékos plafon eltörlését kérik, elmondásuk szerint ugyanis amennyit nyernek a március elsejei béremeléssel, szinte annyit veszítenek a pótlékok csökkentésével.

Ugyanakkor követelik, hogy a bérkiegészítés vonatkozzon minden alkalmazottra egységesen, a fizetésemelés ugyanis nem érinti például a kórházakban dolgozó biológusokat, vegyészeket és a műszaki személyzetet. A Sanitas továbbá attól is tart, hogy a március elsejei béremelés csak papíron létezik, áprilisban pedig, amikor az alkalmazottak kézhez kapják juttatásukat, sokakat kellemetlen meglepetés fog érni.