Tőkés László Strasbourgban: a román hatalom akadályozza a kisebbségi jogok érvényesülését

MTI 2018. március 15., 17:06

A román hatalom akadályozza a kisebbségi jogok érvényesülését, fékezi a székely, illetve magyar közösségi jogok kivívására irányuló törekvéseket – fogalmazott Tőkés László Strasbourgban.

Fotó: Facebook/Tőkés László Sajtóirodája

A képviselő tájékoztatása szerint az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén tartott felszólalásában hangsúlyozta, Dabis Attilának, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi képviselőjének a román–magyar határon történt március 9-i feltartóztatása

jogilag nem megalapozott hatósági intézkedés volt, amely a kommunista diktatúra önkényét idézi.

Akkor is pártutasítások és politikai döntések mentén hatósági fellépésekkel korlátozták ugyanis a rezsim által nemkívánatosnak nyilvánított személyek jogait. A múlt heti intézkedés sérti a négy alapvető uniós jog legalább egyikét, mégpedig a személyek szabad mozgáshoz való jogát. A román nemzetpolitika kritikusait retorziók érik – húzta alá a képviselő.

Tőkés László ezen felül arra is rámutatott, hogy a jelenlegi kormánytöbbség olyan törvénykezdeményezést jelentett be, amely azok felelősségre vonását irányozza elő, akik „lejáratják az országot”. „A szólás- és véleményszabadságot súlyosan veszélyeztető, riasztó szándék elsődlegesen épp azon romániai EP-képviselők és egyéb politikusok ellen van kihegyezve, akik nem fújnak egy követ a regnáló hatalommal” – fogalmazott a képviselő.