Ady Párizsa, Léda pávatoll legyezője Nagyváradon

Kiss Judit 2018. március 16., 08:11

Az Ady Endre látogatta párizsi színhelyeket mutatják be korabeli fekete-fehér dokumentumfilmeken a nagyváradi Ady Endre-emlékmúzeumban pénteken 18 órától.

Az egykori Mülleráj, ma az Ady Endre Emlékmúzeum épülete Fotó: wikipedia

Imre Zoltán, az intézmény igazgatója a Krónikának elmondta, a hétvégétől a múzeum anyaga is változik: a költő szerelméhez, Lédához kapcsolódó újabb tárgyakat is kiállítanak. „A tárlatot negyedévente szoktuk módosítani,

ezúttal megtekintheti a közönség a költő párizsi névjegyét, Léda névjegyét, leveleit, valamint fekete pávatoll legyezőjét is, de Adyról Párizsban készült fotókat is kiállítunk.

A pénteki, A tegnapi Páris című rendezvény a költőnek a francia fővároshoz kötődő, 1904-től 1911-ig tartó korszakát hivatott felelveníteni” – ecsetelte Imre Zoltán. Azt is elmondta, az 1900 és 1920 közt Burton Holmes és Charlie Dean által készített felvételeken feltűnnek azok a helyszínek, amelyeket szívesen látogatott Ady: ilyen a Caffe du Prix vagy a Latin negyed.

„Abban az időszakban óriási jelentősége volt a művészeti életben a kávéházaknak, így Ady életében is fontos szerepet játszott. Kutatom a korabeli párizsi kávéházi élet emlékeit, kiderült többek közt, hogy Emile Zola is gyakori látogatója volt a Caffe du Prix-nek, de a híres lokálokba járt Picasso vagy Modigliani. Ezeken a társasági helyeken törtek ki akkoriban művészeti, irodalmi forradalmak, az izmusok vulkánjai” – mondta Imre Zoltán. Hozzátette,

Ady költészetében rendkívül fontos szerepet játszik a párizsi korszak, ezért is mutatják be a némafilmeket, amelyek a költő által ismert és szeretett helyeket kísérik végig.

A rendezvényen Imre Zoltánnal Péter I. Zoltán beszélget. Az Ady Endre-emlékmúzeum kiállítását alkotó gyűjtemény létrehozása közvetlenül a költő halálát követően indult meg az Ady-társaság tevékenységének köszönhetően. Az így létrejött gyűjteményt 1942-ben vásárolta meg Nagyvárad városának vezetősége.

Az épület történetéhez hozzátartozik, hogy Ady Endre egyik kedvenc kávéháza volt, ahol nemritkán cikkeit is írta, baráti beszélgetéseit folytatta. A múzeumnak otthont adó épület egyike Nagyvárad műemlékeinek.