Józanságot, szabadságot és testvériséget kér az RMDSZ március 15-én

Krónika 2018. március 15., 10:57

2018-ban legyen józanság, több az egyenlőségből, a szabadságból és a testvériségből - kéri március15-i üzenetében az RMDSZ.

Fotó: Gönczy Tamás

A Kelemen Hunor elnök által jegyzet, az RMDSZ csütörtöki hírlevelében közölt üzenetben a szövetség felhívja a figyelmet arra, hogy a 170 évvel ezelőtt kitört forradalmat teljes nemzeti egyetértés övezi. Annak történeti tablóján mindenki megtalálja a maga helyét és a maga hősét: a radikálisok Petőfi Sándort, az ellenállók Táncsics Mihályt, a romantikusok Jókai Mórt.

„Március 15. összeköt bennünket, magyarokat, annak ellenére, hogy sok olyan kérdés van, amelyben megoszlik a véleményünk” - olvasható az ünnepi üzenetben.

Az RMDSZ megállapítja, hogy ma ugyan nem kell kivont karddal csatába vonulni, a magyarságnak értékeiért és érdekeiért ugyanúgy harcolnia kell.

„Kollektív jogaink biztosítását kérjük, és elvárjuk Romániától, hogy legyen víziója, elképzelése arról, merre kellene haladnia - mert ma céltalan ez az ország, irányt vesztve sodródik. A román politika nem a tudatos tervezésről, hanem az egymás elleni harcról ismerszik meg. Ez nincsen rendjén.

„Ha a román társadalom képviselői nem kezdenek komoly párbeszédet a jövőről, a 2018-as esztendő is úgy telik el, mint az uniós csatlakozás utáni tíz: nem alkotunk sem újat, sem maradandót” - áll a dokumentumban.

Az RMDSZ emlékeztet arra, hogy az 1848-1849-es szabadságharcot kiegyezés követte. „Mi, magyarok ma is kiegyezésre törekszünk. Ki kell egyeznünk abban, hogy Romániának ugyan a neve román, valójában több nemzetiség közös országa. És ki kell egyeznünk abban is, hogy semmit sem ér a haza szolgálata, ha nem járulunk hozzá az ország fejlődéséhez, közös jövőnk építéséhez” - fogalmazott a Kelemen Hunor által jegyzett ünnepi üzenetében az RMDSZ.