Támogatás autóvásárlásra: sokan érdeklődnek a csütörtökön elrajtolt roncsautóprogramok iránt

Bálint Eszter , Iszlai Katalin 2018. március 16., 12:48

Továbbra is igen nagy népszerűségnek örvendenek a romániai gépkocsipark felújítását célzó programok: bár a hivatalos rajtot csak csütörtökön tartották, sokan már előleget is fizettek a kiválasztott autóra.

Fotó: Kristó Róbert

Csütörtökön rajtolt el a 2018-as Roncs­autóprogram, valamint a Roncsautó Plusz Program: a magánszemélyek 133 millió lej, a jogi személyek pedig 20 millió lej értékben kaphatnak kedvezményeket új személygépkocsi vásárlásakor, amennyiben leadnak a roncstelepen egy nyolcévesnél régebbi járművet.

A februárban elfogadott módszertanból kiderül, egy leadott autóért 6500 lej jár, így a keret több, mint 20 400 új személygépkocsi megvásárlására lesz elegendő.

A program keretében kedvezményes árú autókat biztosító forgalmazók listája az engedélyezett ócskavastelepekkel együtt megtalálható a Környezetvédelmi Alap honlapján.

Halmozható kedvezmények

Bár korábban úgy tűnt, hogy megszűnhet a roncsautóprogram Romániában, tavaly mégis három évre szóló támogatást dolgoztak ki az illetékesek. A környezetvédelmi miniszter a 2017-ből származó 661-es számú rendeletével hagyta jóvá a program finanszírozási útmutatóját, amelyben többek között szó esik a támogatás összegéről, a pályázókra vonatkozó feltételekről, illetve több újdonságot is tartalmaz. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy

már nem értékjegyeket kapnak azok, akik úgy döntenek, újra cserélik régi járművüket (így küszöbölték ki az értékjegyekkel való kereskedést), hanem a támogatás összegét az új autó értékesítője vonja le az árból.

Az előírások szerint – mint ismeretes – a nyolcévesnél idősebb autókat lehet leadni az ócskavastelepeken, a pályázó pedig az új autó vásárlásakor kapja meg a támogatást, miután igazolta az autókereskedésnél, hogy megsemmisíttette és kiíratta forgalomból régi járművét. Feltétel emellett az is, hogy az igénylő romániai lakcímmel rendelkezzen, és ne legyenek tartozásai.

Fontos változás az is, hogy idén (a tavalyi évhez hasonlóan) kilométerenként legtöbb 120 gramm, 2019-ben pedig legtöbb 110 gramm szén-dioxid-kibocsátású új autót vásárolhatnak a pályázók a régi autó után járó 6500 lejes kedvezménnyel. Ehhez hozzáadódhat további 1700 lej abban az esetben, ha hibrid autó vásárlása mellett dönt a pályázó, illetve 1000 lej azoknak, akik 98 grammosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gépkocsit vásárolnának.

A 6500 lejes alaptámogatás és a két ökobónusz értéke össze is adódhat, tehát a pályázó egyszerre mindhárom támogatást megkaphatja, így összesen 9200 lejes árejtésben részesülhet.

Roncsautó Plusz idén is

Az úgynevezett alapprogram mellett idén is elindul a Roncsautó Plusz Program, amely az elektromos és hibrid autók vásárlását ösztönzi. Ennek finanszírozási útmutatóját szintén tavaly, három évre hagyta jóvá az illetékes miniszter.

A program által a száz százalékosan elektromos meghajtású járművek vásárlása esetén 45 ezer lejes, a hibrid autók esetében pedig 20 ezer lejes támogatást igényelhetnek az érdeklődők, utóbbi esetében feltétel a kilométerenkénti legtöbb 50 grammos szén-dioxid-kibocsátás.

Fontos kiemelni, hogy az előírások szerint a Roncsautó Plusz Programban a tulajdonosoknak nem kötelező leadniuk régi autójukat, ám ha mégis úgy döntenek, hogy leadják és kiíratják forgalomból régi, nyolc évnél idősebb járművüket, a 45 vagy 20 ezer lejes támogatás mellett megkapják a régi autó kivonásáért járó 6500 lejt is.

Fotó: Thomas Campean

Bejön a program a forgalmazóknak

Mi sem jelzi jobban a roncsprogramok népszerűségét, mint az, hogy már a csütörtöki rajt előtt sokan érdeklődtek a márkaképviseleteken, sőt többen már kiválasztották, vagy előleget is letettek a megvásárolni kívánt új autókért. Balogh István, a csíkszeredai Eco Car Škoda márkaképviselet vezérigazgatója lapcsaládunk érdeklődésére elmondta,

tavaly nagy népszerűségnek örvendett a roncsautóprogram, az összeladásaik 30 százalékát a program által értékesített járművek tették ki.

Idén is több típus esetében vannak roncsprogramos ajánlataik, ezek ár szerint növekedő sorrendben a Citigo, a Fabia, a Rapid és az Octavia.

A csíkszeredai Mida – Renault, Dacia, Nissan márkakereskedésnél 18 jármű esetében már előleget is letettek azok az érdeklődők, akik a roncsautóprogram segítségével vásárolnának új autót – tudtuk meg András Szabolcstól, a Dacia modellek értékesítési vezetőjétől. Rámutatott, előnyt élveznek azok, akiknek konkrét vásárlási szándékuk van, hiszen szűkösebb a roncsprogram idei költségvetése.

„Ezért már most le lehet foglalni az autókat, előleget lehet letenni, és úgy néz ki, márciusban el is indul a program lebonyolítása. A Midánál nem mindegyik modell fér bele a roncsautóprogramba a szén-dioxid-kibocsátási értékek miatt, de a nyolcvan százalékuk igen. Ez attól is függ, hogy benzines vagy dízelautót szeretnének a vásárlók.

A legkeresettebb modellek, amelyek megvásárolhatók a roncsprogram segítségével a Dacia esetében a Logan, a Duster, a Sandero, a Sandero Stepway és a teherszállítók (Dokker Van), a Renault esetében pedig a Megane a legkeresettebb, ezt követi a Captur, a Kadjar és a Clio.

Hibrid autónk nincsen, elektromos azonban igen, tavaly el is adtunk egy Renault Zoe típusú elektromos autót a roncsautóprogram keretében. Nagy volt egyébként az érdeklődés tavaly a program iránt, mintegy 150 személy vásárolt Dacia, és további 70-80 Renault márkájú autót a támogatás segítségével” – osztotta meg velünk tapasztalatát András Szabolcs.