Baj van Köpecen: több száz helybelit evakuálnak a gátszakadás veszélye miatt

Krónika 2018. március 14., 22:26

Mintegy háromszáz köpeci kilakoltatását rendelték el a hatóságok Kovászna megyében, miután fokozott a gátszakadás veszélye az Olt folyó megduzzadása miatt.

Fotó: Katasztrófavédelem

A Kovászna megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szerdán este bejelentette, hogy nagy a valószínűsége a védőgát átszakadásának az Olton levonuló árhullám következtében. A hatóságok ennek nyomán elrendelték háromszáz lakos evakuálását; az intézkedés mintegy 130 lakóházat érint.

A közigazgatásilag Baróthoz tartozó Köpecen elrendelt kilakoltatásról szóló döntést a helyi hatóságok és a katasztrófavédelmi felügyelőség vezetői közösen hozták a Kovászna megyei prefektussal.

Háromszéken egyébként több mint tíz települést sújtott az árvíz az utóbbi 24 órában – derül ki a katasztrófavédelem részleges kimutatásából. A megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) adatai szerint az Olt folyó Bodokon 85 hektár legelőt és szántóföldet, Oltszemen 65 hektárnyi területet, egy épületet és egy hidat, Zalánban hat udvart, pincéket, utcákat árasztott el.

Erdőfülén, Bardócon és Olasztelken 150 hektár szántóföldet, legelőt és kaszálót érintett az árvíz, Barót környékén pedig, Felsőrákoson a Kormos-patak 40 hektár földterületben és 5 házban tett kárt, valamint két községi utat is elárasztott. Árvíz sújtotta Vargyast, Kökösbácstelket, Nagyajtát, Kis- és Nagyborosnyót, Kézdiszentlelket, Zágonbárkányt. Sepsiszentgyörgyöt sem kímélte az árvíz, 15 házat és gazdaságot kellett kiüríteni.