Újságírógyilkosság: feltételekkel kész lemondani a szlovák miniszterelnök

MTI 2018. március 14., 21:06

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről.

Robert Fico (balra) és Bugár Béla

Fico ezt azon a sajtótájékoztatón közölte, amelyet a szlovák kormánykoalíciót alkotó három párt vezetője tartott a koalíció jövőjéről kedd óta tartó egyeztetések után a pozsonyi kormánypalotában.

Robert Fico elmondta: döntéséről szerdán tájékoztatta Andrej Kiska államfőt is, akivel közölte azt is, hogy távozását három feltételhez köti.

Ezek a feltételek, hogy az államfő – a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva – elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöli az új kormányfőt, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve, hogy elfogadja és szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen.

Robert Fico hangsúlyozta: a kormánykoalíció kötelessége, hogy tiszteletben tartsa a lakosságnak a parlamenti választáson kinyilvánított akaratát. A szlovák miniszterelnök rámutatott: van esélye, hogy az országban kialakult belpolitikai válság előrehozott választásokhoz vezet, ám ezekre instabil és kaotikus körülmények között kerülne sor. Kijelentette: teljes mértékben elfogadja, hogy a polgárok hangot adjanak véleményüknek, de ugyanakkor azt is fontosnak tartja, hogy a választók a demokratikus választásokon kinyilvánított akaratát mindenki tiszteletben tartsa. „Éppen ezért fontosnak tartom, hogy a jelenlegi kormánykoalíció, amely ilyen választás eredményeképpen jött létre, továbbra is betöltse a választóktól kapott mandátumát” – szögezte le Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök hangot adott annak a nézetének is, hogy a média már két hete úgy mutatja be az országot, mint „egy sötét lyukat Európában.” Hozzátette: ezt a képet – amely egyáltalán nem felel meg az igazságnak – elutasítja, annál is inkább, mivel Szlovákia jelenleg „jó kondícióban van”, ami a jelenlegi kormánykoalíció munkájának köszönhető, s arra kötelezi a kormányt, hogy továbbra is a választók akaratának beteljesítésén dolgozzon nem pedig arra, hogy „bármiféle ok nélkül” átadja az állam irányítását az „ellenzéki amatőröknek.” A sajtótájékoztatón a hármas kormánykoalíció másik két pártjának vezetői támogatásukról biztosították Robert Fico döntését.

Egyébként a pozsonyi kormánykoalíció három pártjának kedden kezdődött, s azóta folyamatban lévő egyeztetései során szó esett a kormányfő cseréjének lehetőségéről is. A Robert Fico vezette Irány és a másik két koalíciós párt – az Andrej Danko vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és Bugár Béla szlovák-magyar vegyes pártja, a Most-Híd – azután kezdett újabb egyeztetési sorozatba a kormánykoalíció jövőjéről, hogy Bugár Béla hétfőn a párt vezetésének határozatára hivatkozva bejelentette: tárgyalni akarnak koalíciós partnereikkel az előrehozott választások lehetőségéről, és amennyiben ezek a tárgyalások nem járnak sikerrel, kilépnek a kormányzó hármasból.

Különben a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap szerdai kiadásában arról cikkezett, hogy a szlovákiai kormányválságot eddig Bugár Béla, a Most-Híd elnöke kezelte a legjobban, ezért kiutat jelenthetne a válságból, ha ő lenne Szlovákia új kormányfője. „A kormánykoalíciós Most-Híd párt elnöke a mai helyzetben nemcsak kiutat jelentene a válságból, esélyt Szlovákia megújulása számára, hanem biztosíték lenne arra is, hogy többek között (Ján) Kuciak meggyilkolását is kivizsgálják” – írta Lubos Palata, a közép-európai témákkal rendszeresen foglalkozó szerző. Úgy véli: Bugár Béla az az ember, „aki az ellenzéki tüntetéseken is képes felállni a színpadra és úgy megnyugtatni a szlovákokat, hogy többségük elhagyja az utcát és hazamegy".