Kémmérgezés: London felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával

MTI 2018. március 14., 15:11

A brit kormány felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai érintkezést Oroszországgal, válaszul az angliai Salisbury városában egy volt orosz kettős ügynök és lánya ellen múlt héten elkövetett gyilkossági kísérletre. 

 

Theresa May brit miniszterelnök

Theresa May miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy visszavonták Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni meghívását, és brit illetékesek nem lesznek jelen a nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

A londoni kormány egyúttal kiutasít 23 orosz diplomatát, válaszul arra, hogy Moszkva nem adott hiteles magyarázatot a múlt héten történt gyilkossági kísérletre, amelyet Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredese és lánya, Julija Szkripal ellen követtek el idegméreg felhasználásával.

Egyéb lehetőségre utaló hiteles orosz magyarázat híján a brit kormány kénytelen volt arra a következtetésre jutni, hogy az orosz államot felelősség terheli az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett múlt heti gyilkossági kísérletért” – mondta szerdán a londoni alsóházban a brit miniszterelnök.

Theresa May kijelentette: London ellenlépésként befagyasztja a Nagy-Britanniában fellelhető orosz állami vagyoneszközöket, ha azokról bebizonyosodik, hogy brit állampolgárok és nagy-britanniai lakosok életének és vagyonának veszélyeztetésére használhatók fel. May, aki diplomáciai ellenlépéseket is bejelentett Oroszországgal szemben, a képviselőknek tartott tájékoztatójában közölte: a brit kormány szerint a Salisburyben történtek azt jelentik, hogy Oroszország törvénysértő módon erőt alkalmazott az Egyesült Királyság ellen.