Semjén Zsolt a következő 400 évhez kívánt sikert a szatmáriaknak a Kölcsey-főgimnázium megújult épületében

MTI 2018. március 14., 13:51

A következő négyszáz évhez kívánt sikert Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán Szatmárnémetiben, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium felújított épületének avatóünnepségén.

Fotó: Facebook

A római katolikus egyházi tulajdonban levő iskolaépület felújítását a magyar kormány 700 millió forinttal támogatta. Ünnepi beszédében Semjén Zsolt Szatmárnémetinek a magyar történelemben játszott szerepét, majd a szatmárnémeti magyar oktatás történetét idézte fel. Kijelentette:

a felújított intézmény elődei már akkor oktatták a szatmárnémetieket, amikor Shakespeare még élt, Galilei a Jupiter holdjait figyelte és Johann Sebastian Bach még meg sem született.

Semjén Zsolt kijelentette: nem személyének, hanem annak a magyar kormánynak jár a köszönet, amely nyolc éve a figyelme fókuszába helyezte a nemzetpolitikát. Megjegyezte: a nemzetpolitika fogalmát gyakran el kell magyarázni, hiszen a magyarság számára ez mást jelent, mint a dánok, svájciak vagy portugálok számára. „Minket a sors egy pluszfeladattal is ellátott, kötelezettséget rótt ránk” – magyarázta, utalván a magyar nemzet szétszakítottságából fakadó feladatokra.

Kijelentette: a magyar gazdaságpolitika sikerességének köszönhetően ma már lehetőség van arra, hogy az anyaország konkrét anyagi eszközökkel is segítse a határon túl élő nemzeti közösségeket.
A román kormány kisebbségi oktatásért felelős államtitkára, Kovács Irén-Erzsébet azért mondott köszönetet a magyar kormánynak, hogy szívügyeként tekint a romániai magyar oktatásra. Az államtitkár azt is méltányolta beszédében, hogy Szatmár megyéből nem kap panaszokat, itt harmonikusan fejlődhet a magyar nyelvű oktatás.

Semjén Zsolt, Schönberger Jenő és Kereskényi Gábor Fotó: Facebook

Pataki Csaba, a Szatmár megyei önkormányzat elnöke arra figyelmeztetett, hogy

amíg vannak magyar gyermekek, addig érdemes megjavítani a tetőt, az épületet.

Hozzátette: az iskolafelújítás hitet adott a szatmárnémeti magyaroknak. Az RMDSZ színeiben megválasztott politikus kijelentette: folytatódik az együttműködés „a nemzet kormányával”, és „amikor kell, a szatmári magyarok ott lesznek, hogy ilyen kormányuk maradjon”.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere is azt hangoztatta: a magyar kormány támogatásával újult meg az iskolaépület, és „ahogy ők mellettünk állnak, mi is mellettük állunk”.
Călin Durla-Pașca Szatmár megyei főtanfelügyelő abban látta a szatmári magyar oktatás sikerének titkát, hogy a kölcsönös tisztelet és a professzionalizmus jellemzi a tanfelügyelőség kapcsolatait a római katolikus egyházzal, valamint a város és a megye vezetőivel.

A felújított épületet Schönberger Jenő római katolikus püspök áldotta meg. Az eredetileg református tanintézetként alakult gimnázium nyolc éve költözött a római katolikus egyháznak visszaszolgáltatott épületbe. Szatmárnémeti reprezentatív magyar iskolájában ma 1071 gyermek tanul.