Ötezer lejre büntette a prefektus Antal Árpád polgármestert a sepsiszentgyörgyi nemzeti szalagokért

Krónika 2018. március 14., 12:33

Ötezer lejes pénzbírsággal sújtotta szerdán Kovászna megye prefektusa Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert amiatt, hogy nagyar nemzeti színekkel díszíttette ki a megyeszékhelyt.

Fotó: Bíró Blanka

Kovászna megye prefektusa arra hivatkozva büntetett, hogy felszólítása ellenére a polgármester elutasította, hogy a március 15-e alkalmából kitűzött piros-fehér-zöld zászlók mellé kitegye a román trikolórt is. A kormány területi képviselője a jelképek és zászlók használatát szabályozó 1884/75-ös számú törvényre hivatkozik, amely szerint idegen állam zászlóját csak a román nemzeti lobogó mellé lehetne kitűzni.

Az 1994/75-ös törvény 7. cikkelye kimondja: más országok zászlaja csupán a román zászlóval együtt tűzhető ki a hivatalos látogatások, nemzetközi fesztiválok és rendezvények alkalmával a hivatalos épületeken, a helyi hatóságok által kijelölt helyeken.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata a március 15-i ünnepségre készülve díszítette fel a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával. A Kovászna megyei prefektusi hivatal keddi közleményében felszólította az önkormányzatot, hogy szerdáig állítson román zászlókat a magyarok mellé.

Sebastian Cucu prefektus a Románia jelképeinek használatára vonatkozó 1994/75-ös törvény előírásaira figyelmeztette a sepsiszentgyörgyi városvezetést.

Amint a törvényből idézte: „más országok zászlaját Romániában csak Románia zászlajával együtt lehet kitűzni hivatalos épületekre és közterületekre, és csakis hivatalos látogatások és nemzetközi rendezvények alkalmával”. A prefektus közölte: felszólította az önkormányzatot, hogy szerdáig tűzze ki Románia zászlaját is a villanyoszlopokra a törvénynek megfelelően, mert különben ki fogja róni a törvényben megállapított bírságot.

Előzőleg Sepsiszentgyörgy önkormányzata közleményében a „félreértések tisztázása céljából” leszögezte, hogy a belvárosban található kovácsoltvas lámpaoszlopokra függőlegesen elhelyezett magyar szimbólum „nem zászló, nem lobogó, hanem magyar nemzeti színű szalag”. A belvárosi lámpaoszlopok mindegyikére az önkormányzat több méter hosszú és csaknem egy méter széles piros-fehér-zöld szalagot függesztett. A városházi közlemény Szekeres Attila sepsiszentgyörgyi heraldikust idézte, aki elmagyarázta, hogy a felfüggesztett piros-fehér-zöld szalagok sem zászlónak, sem lobogónak nem minősíthetők.

„Százhetven éve ünnepeljük március 15-ikét Erdélyben, Székelyföldön. 1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. Úgy tűnik, hogy idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák” – jelentette ki az ügyben Antal Árpád András polgármester. A városháza ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy az idei március 15-i rendezvény vendége és díszszónoka Lázár János, Magyarország Miniszterelnökségét vezető minisztere lesz. Az ő fogadására kizárólag a hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlaja mellé Magyarország zászlaját.