Mégsem közös az ünnep Váradon: külön rendezvényekkel várják a magyar közösséget március 15-én

Pap Melinda 2018. március 14., 17:52

Két rendezvény között választhat, vagy mindkettőn részt vehet a nagyváradi magyar közösség március 15-én. Az RMDSZ-nek és az Erdélyi Magyar Néppártnak évek óta nem sikerül egy tető alá hozni ünnepi programjait, így egymást váltják a fő helyszíneken. Mindkét fél a másikat okolja a kialakult helyzetért.

Térfoglalás. Tavaly először a Szent László téren is ünnepelt a magyar közösség március 15-én Fotó: Facebook/Bihar Megyei Néppárt

Miközben Erdély-szerte számos településen közösen szerveznek ünnepségeket a március 15-i nemzeti ünnepen a magyar politikai szervezetek, önkormányzatok vagy a civilek, Nagyváradon idén is két külön ünnepség közül választhat a magyarság.

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) ebben az évben Nagyváradon tartja az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT) közösen szervezett március 15-ei központi rendezvényét, míg az RMDSZ ettől függetlenül szervezi meg megszokott ünnepi programját.

Az EMNP rendezvényén felszólal Szilágyi Zsolt pártelnök és Németh Zsolt, a Fidesz parlamenti képviselője, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is, közölte a napokban a politikai alakulat. Az ünnepség a Szent László téren kezdődik, majd a Szacsvay-szobornál folytatódik. „A rendezvény helyszíne egyfajta jelképes térfoglalást is jelent, hiszen sokéves munkának köszönhető, hogy sikerült kivinnünk ezt a jelentős rendezvényt a város főterére” – értékelte az új helyszínt Csomortányi István Bihar megyei elnök.

A Szent László téren néptáncos toborzóval várják a váradi polgárokat a 15.30-kor kezdődő rendezvényre, melyet követően 16.45-kor az ünneplők a nagyváradi születésű Szacsvay Imre mártír jegyző szobrához vonulnak,

ahol ünnepi beszédek hangzanak el, majd koszorúzás lesz. Úgy szervezte, időzítette rendezvényét, „hogy a nagyváradi magyaroknak ne kelljen választási helyzetbe kerülniük, amikor a másik politikai alakulat és a mi rendezvényünk között mérlegelnek. Megkérjük a nagyváradi magyarokat, mindkét rendezvényen vegyenek részt, majd közösen vonuljunk együtt a fáklyás menet során a Petőfi-szoborig” – hangsúlyozta közleményében az EMNP.

Hajdú-Bihar megyei táncosok a váradi főtéren Fotó: Facebook/Bihar Megyei Néppárt

Hajdú-Biharból kellett hívni táncosokat

Zatykó Gyula, a párt országos alelnöke a Krónika megkeresésére elmondta, második éve, hogy a váradi magyar közösség a város főterén, a Szent László téren mutathatja meg magát március 15-én. Tavaly több száz személy vett részt a néptáncosok főtéri műsorán és az azt követő felvonuláson. Kifejtette, a főtéri ünnepség sajnos külön áll az RMDSZ rendezvényétől, de össze van hangolva azzal. Amikor a néppárt végez az 1848-as vértanú Szacsvay Imre szobránál, kezdődik az RMDSZ ünnepsége, így aki akar, maradhat, akárcsak a párt vezetősége, mely itt is koszorúz, hangsúlyozta.
Kérdésünkre, hogy történt-e próbálkozás a két rendezvény összevonására, Zatykó Gyula kijelentette:

Évek óta erre törekszünk, de amíg valaki kizárólagosságot kér a szervezésből, ez nehezen megoldható. Egyenlő jogú partnerként kellene szervezzük a március 15-i rendezvényt, de sajnos ezt mai napig nem tudtuk elérni.”

Szerinte ugyanis az RMDSZ a helyszíneket is megpróbálja lefoglalni. Sőt az EMNP alelnöke szerint tavaly az összes bihari néptánccsoportot „letiltotta” a főtéri rendezvényről, a meghívott öt-hat táncegyüttes tagjai ugyanis utolsó percben betegségre hivatkozva mondták le a részvételt, ami ily sok ember esetében nehezen hihető indok.

„Arra kényszerültünk, hogy Magyarországról hozzunk néptánccsoportokat” – mondta Zatykó Gyula, és a tavalyi tapasztalatból kiindulva idén is a határ túloldaláról, Hajdú-Bihar megyéből hívtak fellépőket.

„Tavaly jeget törtünk, hogy meg tudtunk jelenni a főtéren, éppen ezért szomorított el, hogy valakinek az volt az érdeke, hogy ne legyen sikeres a rendezvényünk” – értékelt az EMNP alelnöke.

Kifejtette, optimista, a történtek ellenére lát esélyt arra, hogy a jövőben együtt ünnepeljen a két szervezet, de úgy véli, „nem a mi térfelünkön pattog a labda”. „Mi is részt tudnánk venni az RMDSZ rendezvényén, koszorúzhatnánk is, de ennél azért több kellene. Hogy nekünk is legyen szónokunk, együtt szervezzük – ez lenne a lényeg. Még akkor is, ha a politikát kivonnák, erre is hajlandóak lennénk. Vonják ki a politikát, szólaljon fel egy-egy apolitikus, a nagyváradi magyar társadalom által megbecsült személyiség. De egyelőre nem itt állunk” – magyarázta az EMNP elvárásait Zatykó. Hozzátette, bízik benne, eljön az idő, amikor a szövetség megérti: az ünnep nem az övé, hanem a közösségé.

Zatykó Gyula, az EMNP alelnöke Fotó: Szent László Napok Sajtóirodája

„Tizenöt éve úgy hirdetik, hogy összefogás eredménye, de egy a szólam, és más a tett. Remélem, egyszer tényleg minden magyar ünnepe lesz” – jelentette ki Zatykó arra reagálva, hogy a szövetség „minden magyar ünnepe” néven népszerűsíti március 15-i rendezvényét.

Szabó Ödön: nem voltak kizárva

Teljesen másként látja a helyzetet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke, aki szerint a néppárt teremt kényes helyzetet azzal, hogy külön rendezvényt tart. „27 éve ugyanazokon a helyszíneken ünneplünk, nem RMDSZ-programról van szó, a történelmi egyházakkal, a nagyváradi magyar civilekkel, intézményhálóval és tavalytól a Magyar Polgári Párttal (MPP) közösen szervezzük a rendezvényt.

Az EMNP úgy döntött, hogy külön ünnepel. Nem voltak kizárva ebből a programból.

Kollégáim minden évben egy évtizede ott vannak az ő rendezvényük koszorúzásán, tehát mi a gesztusokat megtettük” – mondta a Krónikának a két külön rendezvényre vonatkozó kérdésünkre Szabó Ödön. A parlamenti képviselő szerint ezzel ellentétben az EMNP politikusai csak tavaly maradtak a Szacsvay-szobornál tartott ünnepségen, miután közvetlenül előtte lejárt a saját rendezvényük.

Érdeklődésünkre, hogy az RMDSZ csatlakozik-e a főtéri rendezvényekhez, kijelentette: „nem ismerem a részletes programjukat”. Az RMDSZ politikusa rámutatott, nem érti az EMNP-s politikusok évek óta ismételt elvárását, hogy szervezőként akarnak részt venni a rendezvényen.

Mit jelent az, hogy szervező? Hozzanak fáklyát, zászlót, koszorúzzanak.

Az intézményes része egységes, a templomból, koszorúzástól, részvételtől nem tiltotta el őket soha senki” – fogalmazott a politikus.

Szabó Ödön képviselő koszorúz március 15-én Fotó: Facebook/RMDSZ

Kérdésünkre, hogy lát-e esélyt arra, hogy a jövőben egyetlen közös rendezvényre gyűljön össze a nagyváradi magyarság, kijelentette: az RMDSZ az egyházakkal és partnerszervezetivel jövőre is ugyanott ugyanabban az időpontban fog ünnepelni, szívesen várnak mindenkit. Nem az RMDSZ bontotta meg az együtt ünneplést alternatív programokkal, hangsúlyozta, a szövetség mindig azt képviselte, hogy nem támogatja a közösség megosztását, és nem változott a véleményük. Nemrég, amikor a néppártnak kokárdaszalagra volt szüksége, a szövetség nagyváradi tanácsosa hozta el Berettyóújfaluból a szalagot, melyet még a sajátjukból is „megtoldottak”.

„A tékozló fiú nem az apát hívta maga után, egyszerűen hazament. Várjuk őket” – összegzett Szabó Ödön.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete immár évek óta változatlan program szerint ünnepli Nagyváradon az 1848–49-es forradalom kitörését. Ezt – mint meghívójukból kiderül – a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel, a nagyváradi római katolikus püspökséggel, a nagyváradi evangélikus-lutheránus egyházközséggel, a nagyvárad-Bihari unitárius egyházközséggel, a Magyar Polgári Párt Bihar megyei szervezetével, a civil és ifjúsági szervezetekkel közösen szervezik. Holnap 11 órától Biharpüspökiben koszorúznak, 12 órakor a rogériuszi református templomban tartanak ünnepi istentiszteletet, ezt követően Rulikowszki Kázmér emlékművét, majd Nicolae Bălcescu szobrát koszorúzzák meg.

Fáklyákkal vonul a tömeg a váradi Főutcán Petőfi Sándor szobrához Fotó: Archív

A nemzeti ünnep fő programpontja 17 órakor ökumenikus igehirdetéssel a főtéri, római katolikus Szent László-templomban kezdődik, melyet ünnepi beszédek és koszorúzás követ Szacsvay szobránál, ahonnan a huszárok vezette tömeg a Petőfi-szoborhoz vonul koszorúzni.

„Ünnepeljünk újból együtt március 15-én!” – zárul a meghívó.