Illegális bevándorlás: Mogherini sajnálatosnak tartja, hogy egy tagállam szembement a többi uniós ország akaratával

MTI 2018. március 13., 23:02

Sajnálatos, hogy az Európai Unió egy tagállama szembement a többi 27 uniós tagállam által képviselt állásponttal – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban kedden az Európai Parlament plenáris ülésén.

Fotó: FacebookFederica Mogherini

Elemzők szerint a főképviselő, noha név szerint nem említette, Magyarországra utalt. Mogherini felszólalásában elmondta, hogy az ENSZ globális migrációs csomagjának tartalmával a többség egyetért, noha sok kérdésről kell még megállapodni a migráció közös kezelése érdekében.

Kiemelte: a tagállamok, az uniós parlament és az ENSZ hatékony közös munkájára van szükség egy egységes és átfogó megállapodás megkötése érdekében.

Együtt ugyanis el lehet érni, hogy kiegyensúlyozott megegyezés jöjjön létre milliók életének javítása érdekében – húzta alá.

Az Egyesült Államok a genfi menekültügyi megállapodásából való decemberi kilépését követően az Európai Unió egységére még nagyobb szükség van a migráció kezelése terén – tette hozzá Mogherini. A főképviselő kijelentette, szükséges, hogy az unió részese legyen annak az ENSZ-megállapodásnak, amely egyebek mellett a szolidaritást, a közös felelősségvállalást hangsúlyozza a migrációval összefüggésben.

Kiemelte, az unió és az ENSZ feladatai között szerepel a nemzetközi védelemre nem jogosultaknak az emberi méltóság megtartásával történő hazaszállítása, az embercsempészet felszámolása és a migráció gyökereinek kezelése. A célzott együttműködéssel mind a migráció kiinduló országai, mind a tranzitországok, mind pedig a célországok nyerhetnek – húzta alá.

Az ENSZ migrációs állásfoglalása által európai migrációs jövőképet lehet kialakítani az emberi jogokra, a közös felelősségre és a kölcsönös szolidaritásra alapozva – tette hozzá a főképviselő.

Ami az ENSZ tervezetével kapcsolatos magyar álláspontot illeti, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a hét elején New Yorkban felszólalt az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson, hangsúlyozta: Magyarország azt az alapvélekedést kérdőjelezi meg, hogy a migráció jó és megállíthatatlan.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában kinyilvánította, a több fórumon zajló viták során világossá vált, hogy az ENSZ célja a migráció negatív jelenségének pozitív tendenciaként való tálalása és a migrációhoz való jog alapvető emberi jogként való elismertetése.

Holott ilyen emberi jog nincsen”

– jelentette ki.

Hozzátette, hogy egyre nagyobb nyomás nehezedik Magyarországra, amely ellenáll e törekvésnek, és nem kíván bevándorlóországgá válni. Ezért fontos, hogy a magyar kormány nyilvánvalóvá tette a paktum problémás elemeit, hangsúlyozva többek között, hogy tiszteletben kell tartani minden ország jogát arra, hogy eldöntse, kit enged be területére. Magyarország egyértelművé tette: az ENSZ migrációs csomagja semmilyen jogi kötelezettséget nem róhat a tagállamokra – húzta alá a képviselő.