Toader alkotmánybírósághoz fordul Kövesi menesztésének ügyében

2018. március 13., 16:12

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) kedvezőtlen véleményezése ellenére sem tett le arról Tudorel Toader igazságügy-miniszter, hogy elmozdíttassa tisztségéből Laura Codruţa Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét.

Tudorel Toader Fotó: Facebook/Tudorel Toader

Toader kijelentette: készen áll arra, hogy az alkotmánybírósághoz forduljon, amennyiben Klaus Johannis államfő elutasítja a korrupcióellenes főügyész tisztségből való visszahívására vonatkozó javaslatát. Toader hétfő esti sajtótájékoztatóján azt mondta, egyelőre várja a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő CSM ügyészi részlege véleményezésének indoklását.

A döntést pár perc alatt meghozták, de az indoklás megszövegezése már két hete tart, mert nehéz az evidenciák ellen érvelni. Nehéz gratulálni valakinek, amiért három ízben is megszegte az alkotmányt.

Vagyis fél év leforgása alatt ugyanaz a személy három alkalommal idézett elő alkotmányos természetű jogi konfliktust a hatalmi ágak között. (...) Várjuk meg tehát a CSM ügyészi részlegének indoklását, várjuk meg az elnök döntését, majd mi is döntünk” – fogalmazott Toader.

Mint arról beszámoltunk, az igazságügy-miniszter február 22-én jelentette be, hogy kezdeményezte Laura Codruţa Kövesi visszahívását. A CSM ügyészi részlege öt nappal később kedvezőtlenül véleményezte a tárcavezető javaslatát, amelyről azonban Klaus Johannis államfőnek kell meghoznia a végső döntést. B. L.

Több mint 1200 elítélt szabadult

Több mint 1200 elítélt hagyta már el a börtönt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján – közölte hétfőn Tudorel Toader igazságügy-miniszter. „Máig 1219 fogvatartott hagyta el a börtönt a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján. (...) További 4532 elítéltet feltételesen szabadlábra helyeztek” – mondta Toader . Azt is közölte, hogy csökkenő tendenciát mutat a fogvatartottak száma, jelenleg többen hagyják el a börtönöket, mint ahányan elkezdik szabadságvesztéssel járó büntetésüket. Jelenleg 22 884 fogvatartott van Romániában, és 12 795-ön dolgoznak börtönőrként. Az igazságügyi miniszter megerősítette, hogy két új börtönt terveznek megépíteni, a projekt jelenleg a megvalósíthatósági tanulmány stádiumában van.