Brit–orosz diplomáciai csörte a volt kém megmérgezése miatt

Hírösszefoglaló 2018. március 13., 15:54

A brit külügyminiszter szerint London szerdán válaszintézkedéseket jelent be, ha nem kap hiteles magyarázatot Oroszországtól az angliai Salisbury városában múlt héten történt gyilkossági kísérletre.

Boris Johnson Fotó: Facebook/Boris Johnson

Boris Johnson keddi nyilatkozatában megerősítette: a brit kormány éjfélig várja Moszkva magyarázatát arra, hogy miként használhatták az elkövetők a Wiltshire megyei kisvárosban a Novicsok idegméreg-hatóanyagot. Theresa May brit miniszterelnök előző este, a londoni alsóház képviselőit tájékoztatva jelentette be, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint ezt az orosz fejlesztésű idegmérget használták Szkripal és lánya megmérgezéséhez.

Az orosz külügyminiszter ugyanakkor kedden Moszkvában azt mondta: Oroszország „nem bűnös” Szkripal a lánya megmérgezésében.

Szergej Lavrov szerint Nagy-Britannia nem lépett kapcsolatba Oroszországgal a méreg ügyében, holott a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezmény értelmében köteles lett volna haladéktalanul ahhoz az országhoz fordulni, amelyet egy ilyen szer alkalmazásával gyanúsít. Hangsúlyozta, hogy az érintett országnak joga van az anyaghoz való hozzáféréshez, hogy azt maga is elemezze.

Lavrov szerint London megtagadta Moszkvától a méreganyaghoz való hozzáférést, amit az orosz kormány az után kérelmezett, hogy brit vezetők kijelentették: a mérget Oroszországban állították elő.
Theresa May brit kormányfő szerint szerint fegyverekben is használható minőségű, Oroszországban kifejlesztett idegméreggel követték el a gyilkossági kísérletet. A brit kormányfő hétfőn kora este tájékoztatta a londoni alsóház képviselőit a vizsgálat eddigi eredményeiről és a brit kormány nemzetbiztonsági bizottságának hétfői üléséről.

May kijelentette: a brit védelmi minisztérium Porton Downban működő vegyi és biológiai kutatóintézetének szakértői megállapították, hogy a felhasznált méreg a „Novicsok” nevű hatóanyagcsoportba tartozik. Tekintettel az idegméreg mibenlétére, valamint arra, hogy Oroszország már korábban is végrehajtott „államilag támogatott” merényleteket, a brit kormány „nagyon valószínűnek” tartja, hogy a Szkripalék elleni támadás mögött is Oroszország áll – mondta a brit miniszterelnök. Alekszandr Perepicsnij, a Borisz Berezovszkij és még sok más személy ügyében folytatott nyomozás, „akik rejtélyes módon haltak meg brit földön”.

{K1}