Az Európai Parlamentben is téma volt Dabis Attila romániai kitiltása

Krónika 2018. március 13., 15:48

Tőkés László európai parlamenti képviselő szerint a törvényes magyar jogvédelem és a székely autonómia elleni megtorló intézkedésnek számít Dabis Attilának, az SZNT külügyi megbízottjának Romániából való önkényes kiutasítása.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az uniós törvényhozás hétfő esti strasbourgi ülésén felszólalt a magyarországi jogvédő kitiltása ügyében. Tőkés rámutatott: Dabis Attilának a Ceaușescu-idők módszereire emlékeztető kiutasítása nem egyedi eset, amint ugyanis az Európai Bizottságnál már 2015-ben is panaszt tett, Marosvásárhelyen már kezdettől fogva hatósági zaklatásnak, retorzióknak és szankcióknak vannak kitéve a székely autonómiamozgalom képviselői a székely szabadság napi rendezvény miatt.

Az EP-képviselő kifogásolta, hogy Dabisnak a magyar–román országhatáron egy konkrét indoklás nélküli iratot nyomtak a kezébe, mely a 2005/102. számú sürgősségi kormányrendeletre való hivatkozással vonja meg tőle az országba való belépés jogát. A hivatkozott jogszabály egyébként azon személyek „nem hivatalossá” nyilvánításáról rendelkezik, akik „veszélyt jelentenek a közrendre, a nemzeti biztonságra vagy a közegészségügyre”.

Az erdélyi EP-képviselő jogfosztónak ítélte a hatósági eljárást, mely szerinte ellentmond Románia törvényeinek s magának az idézett kormányrendeletnek, ami bírósági végzéshez köti az érintett személyek kiutasítását.

Tőkés úgy véli, az intézkedés az Európai Unió négy szabadságelvének egyikét is megsérti, mely az európai állampolgárok szabad mozgását szavatolja az Unió országaiban. „Dabis Attila semmi törvénytelenséget nem követett el, hanem csak a romániai magyar nemzeti közösség jogait és érdekeit védelmezi” – zárta tiltakozó felszólalását Tőkés László. Szerinte az SZNT külügyi megbízottjának egyetlen „bűne” az volt, hogy Székelyföld területi autonómiájának nagyköveteként képviseli az ügyet a nagyvilágban; legutóbb pedig az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az SZNT azon közös árnyékjelentésének volt az egyik megfogalmazója, melynek nyomán az Európa Tanács illetékes bizottsága – egyebek mellett – az erdélyi magyarok jogainak a tiszteletben tartására szólította fel Romániát.

Tőkés úgy véli, Dabis Attila önkényes kiutasítása tulajdonképpen a törvényes magyar jogvédelem és a székely autonómia elleni megtorló intézkedésnek számít, ami ellen az EP-képviselő szerint határozottan tiltakozni kell az európai fórumokon.

{K1}