Életműdíjjal tüntetik ki Szabó Istvánt és Mészáros Mártát a kolozsvári TIFF-en

Kőrössy Andrea 2018. március 13., 14:03

Életműdíjjal tüntetik ki az idei kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) Szabó Istvánt és Mészáros Mártát, a két rendező mellett pedig további neves, jelentős életművel rendelkező magyarországi filmes alkotók érkeznek a szemle 17. kiadására.

Szabó István Fotó: Origó/MTI

A TIFF nemcsak a kitüntetéssel tiszteleg a közel 60 éves munkásságot maga mögött tudó, idén februárban 80. születésnapját ünneplő Szabó István előtt, ő lesz a vendége ugyanis a 3X3 elnevezésű szekciónak, amelynek keretében a Mephisto – amelyért 1981-ben, első magyar rendezőként elnyerte az Oscar-díjat –, továbbá az Apa és a Redl ezredes című filmjét vetítik le.

Amint a közleményben rámutatnak: a rendező, aki 1965-ben az Álmodozások kora című filmjével mutatkozott be, karrierje során nemzetközi szinten is óriási sikereket ért el, alkotásait a legnagyobb filmfesztiválokon díjazták.

A TIFF magyar napja keretében ugyanakkor Romániában első alkalommal mutatják be Mészáros Márta legújabb, Aurora Borealis című 2017-es filmjét, amelyet az alkotó közel nyolc éves kihagyás után készített el.

Az Aurora Borealis a nők társadalomban betöltött szerepének és a kommunista rezsim egyénre gyakorolt hatásának témáját járja körül.

Mészáros Márta Fotó: MTI

A kolozsvári filmfesztiválon jelen lesz Szász János rendező is, aki immár visszatérő vendége a szemlének, 2014-ben ugyanis a zsűri tagja volt. Szász ezúttal legújabb, A hentes, a kurva és a félszemű című filmjével érkezik a kincses városba.

Ugyancsak premierként látható a TIFF-en Gárdos Éva Budapest Noir című, Kondor Vilmos első regénye alapján készült filmje, amely a harmincas évek Budapestjének bűnügyi világába kalauzolja a nézőt.

Bogdán Árpád Genezise egyenesen a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválról érkezik Kolozsvárra, levetítik továbbá a Török Ferenc által rendezett 1945-öt is, amely tavaly szerepelt a Berlinale programjában, ősszel pedig több erdélyi moziban is bemutatták. Elsőfilmes magyar rendezőt is vendégül lát idén a TIFF: Politzer Péter Férfikor című, három különböző generációt képviselő férfi életének fontos állomásait bemutató alkotásával érkezik a kincses városba.

A seregszemle magyar napját koordináló Zágoni Bálint, a Filmtett Egyesület elnöke a közleményben úgy fogalmazott:

ez az utóbbi évek „legimpozánsabb” magyar küldöttsége, amely részt vesz a TIFF-en.

Zágoni arra is kitért: érdekes módon a programban szereplő hat magyar nagyjátékfilm többsége történelmi eseményeket vagy szereplőket mutat be, mindössze kettő kortárs dráma.

{K1}