Két erdélyi költő is József Attila-díjban részesült március 15. alkalmából

Krónika 2018. március 13., 13:36

Több erdélyi, vagy erdélyi származású művész részesült rangos anyaországi szakmai kitüntetésben a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. A díjakat kedden Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyújtotta át a Pesti Vigadóban.

Karácsonyi Zsolt kolozsvári költő József Attila-díjat kapott

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott többek között a Marosvásárhelyen született Bartis Attila József Attila- és Márai Sándor-díjas író, fotográfus, valamint Böszörményi Zoltán József Attila-díjas aradi író, költő.

Martin György-díjat vehetett át a székelyudvarhelyi származású Pávai István népzenekutató, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa. Pávai István több mint negyven éve kutatja Moldva, Erdély és a Partium népzenéjét, az 1970-es évek végén az erdélyi táncház- és régizenei mozgalom egyik kezdeményezője. 1994 óta intézményes keretek között foglalkozik a népzenegyűjtések korszerű archiválásával, tudományos feldolgozásával.

Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház és az Aradi Kamaraszínház színművésze Jászai Mari-díjat kapott.

Kiemelkedő irodalmi – költői, írói, műfordítói, irodalomtörténészi – tevékenysége elismeréseként József Attila-díjban részesült Gittai István nagyváradi költő, író, újságíró, valamint Karácsonyi Zsolt kolozsvári költő, műfordító, a kincses városi Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője.

„Önök arra terelnek bennünket, ahol a szép, az igaz és a jó létezik gyakran méltatlanul élt világunkban. Teljesítményük erősíti összetartozásunkat, magyar mibenlétünket, részévé válik mindannak, amit érdemes megismerni, megérteni, megtartani, továbbadni, ha úgy adódik, védelmezni” – jelentette ki Balog Zoltán kedden a Pesti Vigadóban, az állami művészeti és miniszteri szakmai díjak átadásán. Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Balog Zoltán összesen 84 alkotót díjazott, tizenkilenc kategóriában.

A tárcavezető kiemelte: 1848 elismerése és tapasztalata az volt, hogy a nemzet közösség. Mint mondta, március 15-én újjászületett a magyar nemzet, a sorsközösségből és kulturális közösségből politikai közösség lett, önmaguk sorsát alakító, azért kiálló szabad embereké. Úgy vélte, 1848-49 egyszerre örökség, amelyet tovább kell adnunk, munka, amelyet el kell végeznünk és lehetőség, amellyel élhetünk. –Mi most önöknek, a díjazottaknak köszönjük azt, amivel elgondolkodtatják, felemelik, megnevettetik az embereket, és hozzásegítenek minket ahhoz, hogy szebb, teljesebb életet élhessünk” – idézte az MTI Balog Zoltán minisztert.

A tárcavezető Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából, Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár társaságában nyolc alkotónak nyújtott át kiváló művész címet, tizenhárman érdemes művész elismerést, hárman pedig Babérkoszorú díjban részesültek. Balog Zoltán emellett nyolc-nyolc művésznek Jászai Mari- és József Attila-díjat, hétnek Munkácsy Mihály-díjat adományozott, a Liszt Ferenc- és a Ferenczy Noémi-díjat öten-öten érdemelték ki. Balázs Béla- és Martin György-díjban négyen, Bánffy Miklós- és Harangozó Gyula-díjban hárman, Balogh Rudolf- és Erkel Ferenc-díjban ketten-ketten részesültek.

Németh Lajos-díjat, Hortobágyi Károly-díjat és Szabolcsi Bence-díjat egy-egy, szakmájában kiváló teljesítményt nyújtó személynek ítéltek oda, a Táncsics Mihály-díjat idén hárman kapták meg, akárcsak a Máté Péter-díjat, amelyet első alkalommal ítéltek oda.