Magyar diákokat is megszólít a TIFF oktatási programja

Kőrössy Andrea 2018. március 13., 13:32

Magyar szinkronos filmet is vetítenek a kolozsvári Győzelem moziban a március 26-án kezdődő EducaTIFF-en, amelyet az Iskola másként program apropóján szerveznek meg.

Fotó: Facebook/EducaTIFF - Film Education

Magyarul is tartanak vetítést Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) égisze alatt megszervezett EducaTIFF elnevezésű oktatási program során, amelyre március 26. és 30. között, az Iskola másként projekt keretében kerül sor a Győzelem (Victoria) moziban. A szervezők közleménye szerint az elemi iskolásoktól a gimnazistákig minden korosztály számára tartanak vetítést, az öt nap alatt tíz filmet mutatnak be.

A legkisebb, hat éven felüli, magyar anyanyelvű mozikedvelőket pénteken, március 30-án 12 órára várják a filmszínházba, ahol magyar szinkronnal nézhető meg a Hihetetlen történet az óriás körtéről című 2017-es dán animációs film.

A történet két főhőse, Mitcho és Sebastian egy szép napon palackba zárt üzenetre bukkan a tengerparton. A palackot a korábban eltűnt polgármesterük bocsátotta vízre, az üzenetében pedig azt írja, hogy a Titokzatos Szigeten tartják fogva. Mitcho és Sebastian útnak indul, hogy kiszabadítsa a polgármestert, és útközben olyan felfedezést tesznek, amely óriási örömmel fog szolgálni városuknak.

A többi, az elemi, általános és középiskolásoknak szánt filmeket román szinkronnal, illetve a nagyobbaknak szóló alkotások esetében felirattal vetítik minden nap 10 és 12 órától. A szervezők a közleményben arra is kitérnek, hogy a vetítések után az alkotásokkal kapcsolatos kötetlen beszélgetésre várják a nézőket, ezeket a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának adjunktusa, Daniel Iftene és Raluca Bugnar, az EducaTIFF koordinátora moderálja.

A kolozsvári eseményen a világ különböző részeiből érkező alkotásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, bemutatnak majd brazíliai, kanadai, franciaországi, spanyolországi, csehországi, ausztráliai és hazai filmet is. Ugyanakkor műfajok és stílusok tekintetében is változatos a program, amely a komédiától kezdve a drámán és a kalandfilmen keresztül a tudományos-fantasztikus alkotásig sok mindent felölel, a diákok ezenkívül láthatnak kézzel rajzolt és számítógépes grafikával készült, valamint a rajzolt karaktereket az élő szereplőkkel ötvöző filmeket is.

A vetítéseket követő beszélgetéseken így nemcsak a témáról, hanem a különböző technikákról is meg lehet tudni a részleteket.

A szervezők azt is közölték, hogy kiterjesztik az EducaTIFF – Iskola másként programra a Fiatal filmkritikusok projektet, ennek keretében a diákok beküldhetik az eseményen látott bármelyik alkotásról írt recenziójukat az educatiff@tiff.ro email címre, a legjobbnak háromnak ítélt írás szerzője pedig könyvjutalomban részesül. Az idén tizedik születésnapját ünneplő EducaTIFF-re telefonon (0743307087) vagy a már említett email címen lehet jelentkezni. A diákok számára egy jegy 8 lejbe kerül, az öt- vagy annál több fős csoportot kísérő pedagógusok számára pedig ingyenes a vetítés.