Csendőrségi ígéret: szabad lesz Erdély-zászlóval vonulni március 15-én Kolozsváron

Krónika 2018. március 13., 11:38

A román rendfenntartó szervek arról tájékoztatták a március 15-ei kolozsvári ünnepség szervezőit, hogy idén nem éri retorzió az Erdély-zászlóval felvonulókat a kincses városban. Korábban a csendőrség pénzbírsággal sújtotta a lobogóval ünneplőket.

Fotó: Biró István

Az RMDSZ kolozsvári szervezetének közleménye szerint a március 15-ei rendezvénysorozatot előkészítő utolsó egyeztetésre került sor kedden a csendőr-főkapitányság kolozsvári székhelyén a főszervező – a szövetség kincses városi szervezete – és a rendfenntartó szervek vezetői között. Az RMDSZ tájékoztatása szerint az elmúlt években történt kellemetlen incidensek megelőzésére sikerült minden vitatott kérdést tisztázni a találkozón, és konszenzusos álláspontot alakítottak ki „a vonatkozó törvényes előírások értelmezésében”.

A csendőrség illetékesei arról biztosították szervezőket, hogy semmilyen retorzió nem éri idén az Erdély-zászlóval felvonuló résztvevőket a rendfenntartó erők részéről.

„Mindannyiunk közös érdeke, hogy Kolozsváron méltó, európai módon ünnepeljük együtt a szabadság ünnepét, hogy bármiféle összetűzés nélkül folyjanak ennek a napnak az eseményei. Ennek jegyében arra buzdítunk minden kolozsvári szabadságszerető magyar embert, hogy minél nagyobb számban vegyünk részt az idei megemlékezéseken" – idézte a szövetség közleménye Horváth Annát, az RMDSZ kolozsvári szervezetének elnökét.

Mint ismeretes, az RMDSZ által szervezett március 15-ei kolozsvári rendezvényen a csendőrség tavaly megbírságolt négy, az Erdélyi Magyar Néppárthoz (EMNP) kötődő személyt, akik a történelmi Erdély ma Romániában nem hivatalos zászlajával vonultak a tömegben. A csendőrség előbb a felvonulás RMDSZ-es szervezőit szólította fel, hogy távolítsák el az Erdély-zászlókat a tömegből, majd amikor az Erdély-zászlóval vonulók elutasították a távozást, a csendőrség összesen 1500 lej értékben rótt ki rájuk bírságot. Ezeket a büntetéseket a kolozsvári bíróság tavaly alapfokon valamennyi esetben érvénytelenítette.