„Puskaporos” görög foci: felfüggesztették a bajnokságot

Krónika 2018. március 12., 17:36

Botrány botrányt követ a görög élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban, ahol a PAOK előbb szurkolói rendbontások miatt 3-0-ra elveszítette zöldasztalnál az Olympiakosz elleni mérkőzését, vasárnap késő este pedig az Athéni AEK elleni találkozóján küldték az öltözőbe a feleket.

Ivan Savvidis, a PAOK tulajdonosa pisztollyal felszerelkezve rohant be a pályára Fotó: Ekathimerini.com

Utóbbi eset viszont már túlnőtte a hellén futballderbik megszokott jeleneteit, mivel

a szaloniki klub orosz tulajdonosa, Ivan Savvidis, testőrei gyűrűjében, övtartóban pisztolyt viselve rohant be a pályára, hogy számon kérje a játékvezető döntését.

A sípmester a 90. percben, 0-0-ás állásnál lesre hivatkozva érvénytelenítette Fernando Varela fejesgólját. Tette ezt olyan körülmények között, amikor az AEK 54 ponttal vezeti az összetettet, a Răzvan Lucescu edzette szaloniki gárda pedig 52 ponttal második a tabellán. Az események sora ezután az öltözőkben folytatódott, a játékvezető ugyanis utólag megadta a PAOK 1-0-ás vezetését jelentő találatot és visszahívta a pályára a csapatokat. Csakhogy miközben a szaloniki gárda visszatért a játéktérre, az AEK – amely a görög sajtó alapján elfogadta a gól érvényesítését – már nem volt hajlandó pályára lépni.

Indoklásuk alapján „terror és fegyveres fenyegetés” közepette nem tudnak játszani.

A meccset 1-0-s PAOK-győzelemmel fújták le, de értelemszerűen megint a hellén sportági szövetség illetékes bizottságai hozzák meg a végleges döntést. A szaloniki csapatot akár ki is zárhatják, mert bár a görög sajtó szerint az orosz üzletembernek van érvényes fegyvertartási engedélye és nem is nyúlt a pisztolya után, hogy tettét fenyegetésként lehessen értékelni, a hatóságok tegnap mégis letartóztatási parancsot adtak ki ellene és négy testőre ellen. Ugyanaznap

a sportminiszter, Giorgos Vasileiadis felfüggesztette a bajnokságot és közölte: akkor folytatják a pontvadászatot, amikor ahhoz ismét szabálytisztelő környezetet teremtenek.

Ami a korábbi Steaua-játékos, Varela gólját illeti, a szakemberek véleménye megoszlik: egyesek szerint a helyzetkor lesen tartózkodó játékosok nem befolyásolták a helyzetet, ezért érvényes volt a találata, mások ugyanakkor az érvénytelenítést tartják helyesnek, mert a lesen álló futballisták a labda útvonalában voltak.