Mindenki elégedetlen: tüntetni fognak az egészségügyben

Kőrössy Andrea 2018. március 12., 16:31

Elfogadhatatlannak tartják az egységes bértörvény egyes előírásait az egészségügyi alkalmazottak, akik jövő héttől nagyszabású tüntetéssorozatba kezdenek, ami akár általános sztrájkhoz is vezethet.

Fotó: Nagy D. István

Tiltakozássorozatba kezdenek az egészségügyi alkalmazottak, akik több napon keresztül fognak tüntetni Bukarestben, és az általános sztrájk kirobbantását is kilátásba helyezték, amennyiben problémáikat nem oldja meg a kormány – erről hétfői ülésén döntött a Sanitas szakszervezet vezetősége. A legnagyobb egészségügyi érdekvédelmi tömörülés elnöke, Leonard Bărăscu azt nyilatkozta:

mindenki munkakonfliktust akar, azt szeretnék, hogy vonuljunk utcára”.

A tervek szerint március 20-án, 22-én, 27-én és 29-én az egészségügyi, a pénzügyi és a munkaügyi minisztérium épülete előtt tüntetnek, április 25-én pedig nagyszabású utcai megmozdulásra kerül sor Bukarestben, amelyre mintegy 20 ezer résztvevőt várnak – írja a Mediafax hírügynökség.

Amennyiben ezt követően sem teljesítik követeléseiket, általános sztrájkot robbantanak ki, ehhez már elkezdték az aláírásgyűjtést. A Digi 24 hírtelevízió értesülései szerint minderről egyhangúlag döntött a Sanitas vezetőtanácsa.

{K1}

„A kormány tagjai jól tennék, ha figyelmesen meghallgatnák kéréseinket, hiszen ők állították össze a kifogásolt törvényt” – hangsúlyozta Bărăscu.

Az egészségügyi szakszervezet az egységes bértörvény miatt elégedetlen,

amely egyrészt egyenlőtlenséget okoz az ágazatban, mivel nem ír elő arányos fizetésnövekedést minden alkalmazotti kategória számára. A Sanitas ugyanakkor kifogásolja, hogy a kórházakban a pótlékok aránya nem haladhatja meg az alapfizetés 30 százalékát, továbbá elfogadhatatlannak tartják, hogy a jogszabály nem ír elő nagyobb többletjuttatást azoknak, akik veszélyes körülmények között – például a TBC-beteggondozó osztályon – dolgoznak.

„Ezt a kiegészítést nem vagyunk hajlandóak elfogadni” – szögezte le a szakszervezeti elnök. Bărăscu azt is közölte: ma tárgyalni fognak az egészségügyi minisztérium illetékeseivel a pótlékokkal kapcsolatos kifogásaikról. A pótlékok 30 százalékos plafonálásával kapcsolatban Sorina Pintea egészségügyi miniszter korábban azt nyilatkozta: a kórházak saját forrásaikból igény szerint kiegészíthetik a többlejuttatásokat.

{K1}

Iulian Pope, a Sanitas alelnöke eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy

az általános sztrájk kirobbantása az egészségügyi rendszer leállásához is vezethet.

„Ebben az esetben a személyzet harmada fog dolgozni, és csak azokat a pácienseket fogadják, akiknek sürgősségi ellátásra van szükségük. Remélem, nem jutunk el odaáig. Az utolsó órában vagyunk, az egészségügyben mindenki elégedetlen” – hangsúlyozta Pope.

Noha Sorina Pintea február elején jelentős, 70 és 170 százalék közötti béremelést ígért március elsejétől az egészségügyben, a valóság árnyaltabb. Azt maga a tárcavezető is elismerte, hogy az egységes bértörvény révén az alkalmazottak mintegy 3 százalékának csökkenhet a juttatása.

A több szakasz helyett egy lépésben megemelt, és a 2022-re tervezett szintre hozott bruttó bérekre vonatkozó előírás ugyanakkor számos kategóriára, így például a kórházakban dolgozó biológusokra, vegyészekre és az adminisztratív személyzetre nem vonatkozik.

A hangzatos ígéretek ellenére ráadásul továbbra sem tudni, pontosan mekkora összeget fognak kézhez kapni az egészségügyi alkalmazottak, a márciustól elvileg megemelt fizetések ugyanis csak áprilisban érkeznek meg, egyelőre pedig nem adták ki a törvény alkalmazási módszertanát. A Santias vezetői szerint az sem kizárt, hogy a bérkiegészítés csak papíron létezik.

Feltöltik a kanyaró elleni vakcina készletét

Öt gyógyszeripari céggel kötött keretszerződést az egészségügyi minisztérium a háromkomponensű – a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen védelmet nyújtó –, úgynevezett ROR-vakcina beszállítására, a megállapodás értéke eléri a 2,25 millió eurót (10,46 millió lej). A szerződést két évre kötötték, a költségeket pedig az állami költségvetésből és a szaktárca saját büdzséjéből állják – írja a News.ro hírügynökség.

A minisztérium tavaly júliusban hirdette meg a versenytárgyalást, akkor úgy becsülték, hogy a kiadások értéke 17 és 52 millió lej között lesz. A kiírás szerint a kormány 445 ezer és 1,34 millió adag közötti mennyiséget vásárolna a vakcinából. A liciten a Farmexim, az Europharm Holding, a Mediplus Exim, a Farmexpert DCI és a Pharmafarm céget is nyertesnek kiáltották ki.