A fenntartható fejlődést támogató egyetemek globális hálózatához csatlakozhat a BBTE

Krónika 2018. március 11., 15:57

Meghívást kapott a Babeş–Bolyai Tudományegyetem, hogy csatlakozzon a fenntartható fejlődést támogató egyetemek globális hálózatához.

Jeffrey Sachs (jobbra) díszdoktori címet vett át a BBTE-től Fotó: BBTE

Benedek József, a BBTE szenátusi alelnöke arról számolt be, hogy a meghívás Jeffrey Sachs professzortól, Antonio Guterres ENSZ-főtitkár különleges tanácsadójától érkezett. Benedek felidézte, az Egyesült Nemzetek Szervezete 17 pontban foglalta össze a 2030-ig megvalósítandó, fenntartható fejlődést szolgáló célkitűzéseit. Sachs professzor most felkérte a Babeş–Bolyai Tudományegyetemet, hogy csatlakozzon azokhoz a felsőoktatási intézményekhez, amelyek kutatásaik révén ezen célkitűzéseket támogatják – írja az Agerpres hírügynökség.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Jeffrey Sachs – aki a New York-i Columbia Egyetem tanára – azt nyilatkozta, szoros együttműködésre számít a BBTE-vel, de Románia kormányával is a fenntartható fejlődés tekintetében. Jeffrey Sachs díszdoktori címet vett át a BBTE-től. Ebből az alkalomból tartott beszédében a professzor a világban tapasztalható súlyos egyenlőtlenségekről, a klímaváltozásról, a föld erőforrásainak kimerüléséről beszélt.