Sanitas: csak papíron létezik az egészségügyi miniszter által beígért óriási béremelés

Kőrössy Andrea 2018. március 11., 14:19

Általános sztrájk kirobbantását sem tartják kizártnak a Sanitas szakszervezet vezetői, akik az egységes közalkalmazotti bértörvény okozta béregyenlőtlenségek miatt elégedetlenek.

Fotó: MOGYE

Csak papíron létezik az egészségügyi miniszter által március elsejétől az ágazatban ígért jelentős béremelés, állítja a Sanitas szakszervezet, amely a bejelentések szerint hétfőn dönt arról, hogy milyen formában fognak tiltakozni a kormány tagjainak félretájékoztatása miatt. Az sem kizárt, hogy az egészségügyi alkalmazottak általános sztrájkot robbantanak ki – nyilatkozta a Hotnews.ro hírportálnak Romeo Sandu, az érdekvédelmi tömörülés alelnöke.

A szakszervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyben a bérek korántsem fognak akkora – 70 és 172 százalék közötti – arányban növekedni, mint ahogyan azt Sorina Pintea tárcavezető ígérte.

A bérkiegészítés egyrészt az év eleje óta bevezetett adóügyi módosítások miatt lesz kisebb, illetve annak is negatív következménye lesz, hogy az ágazatban a különböző pótlékok nem haladhatják meg az alapbér 30 százalékát.

Nemrég ugyanakkor a Sanitas Kolozs megyei elnöke, Ştefan Roman mutatott rá arra sajtótájékoztatóján, hogy a március elsejei fizetésemelés óriási bérszakadékot eredményezett. Az intézkedés ugyanis az orvosokkal és asszisztensekkel ellentétben nem érinti a kórházakban dolgozó biológusokat, vegyészeket, gyógyszerészeket, valamint az adminisztratív személyzet egy részét, sőt elmondása szerint egyes alkalmazottaknak csökkenni fog a juttatása.

{K1}

Roman továbbá ugyancsak kifogásolta a pótlékok mértékének 30 százalékos plafonálását. A Sanitas megyei elnöke szintén nem tartotta kizártnak az általános sztrájk kirobbantását.

Sorina Pintea egészségügyi miniszter február elején jelentette be, hogy az egységes közalkalmazotti bértörvényben előírt fokozatos fizetésemelés helyett egy lépésben hajtják végre a kiegészítést, így március elejétől az egészségügyi alkalmazottak – elsősorban az orvosok és asszisztensek – 70 és 172 százalékos bruttó bérnövekedésben részesülnek, juttatásuk így eléri a 2022-re tervezett értéket.

{K2}

A tárcavezető akkor mindenkit biztosított arról, hogy a költségvetésben elegendő forrás van a többletkiadásra. Pintea ugyanakkor elismerte, hogy az egészségügyi alkalmazottak mintegy 3 százalékának, elsősorban a laboratóriumban dolgozók fizetése csökkenhet az egységes bértörvény alkalmazása nyomán. Múlt héten az ország több kórházában, többek között Nagyváradon és Szatmárnémetiben tartottak néhány órás, munkabeszüntetéssel járó spontán sztrájkot a biológusok és vegyészek.