Megfélemlítési szándék áll Dabis Attila kitiltása mögött az EMNP szerint

Krónika 2018. március 09., 20:33

Az árnyékjelentést tevő munkában vállalt szerepe állhat Dabis Attila kitiltása mögött az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos elnöksége szerint, amely felháborítónak és elfogadhatatlannak tartja a román hatóságok intézkedését.

Dabis Attila

Az alakulat pénteki állásfoglalásában emlékeztet, hogy Dabis a Kisebbségi Jogvédő Intézet nemzetközi koordinátoraként és a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottjaként nem csak a székely szabadság napjának megszervezésében vállalt aktív szerepet, de részt vett a civil szervezetek által az Európa Tanács részére végzett, és nemrégiben sikerre vitt, árnyékjelentést tevő munkában is.

Az EMNP vezetősége úgy véli, a romániai magyar kisebbséget ért sorozatos és súlyos jogsértések feltárását tartalmazó árnyékjelentések elkészítésében vállalt szerepe közrejátszhatott Dabis kitiltásában.

A néppárt szerint ezen esemény is – a székely szabadság napja előtt különösen – arra hívja fel a figyelmet, hogy a román államhatalom mindent elkövet annak érdekében, hogy leplezze a magyar közösséget nap mint nap érő jogsértéseket, és akár a mostanihoz hasonló, megfélemlítő hatósági intézkedésekkel igyekezze gátolni jogos autonómiatörekvéseinket. „Dr. Dabis Attilát ez úton is arról biztosítjuk, hogy minden szükséges jogi segítséget megadunk neki, a székely szabadság napjára készülőket pedig arra kérjük, hogy ne engedjenek az államhatalom megfélemlítési törekvéseinek, s legyünk ott mindannyian szombat délután a marosvásárhelyi Postaréten!” – szerepel az EMNP állásfoglalásában.

A román hatóságok pénteken nem engedték belépni Romániába Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját. A magyar állampolgárságú Dabis Attila a székely szabadság napja alkalmából szombaton tartandó megemlékezésre és felvonulásra igyekezett Marosvásárhelyre, amikor a magyar-román határon a román határrendészek feltartóztatták. Kitiltásáról egy angol nyelvű végzést adtak át neki, mely indoklást nem tartalmaz.

{K1}