Vádat emelt a DNA a konstancai ortodox érsek ellen

Hírösszefoglaló 2018. március 09., 17:21

Az igazságszolgáltató szervek megtévesztése, hamis tanúzás és folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés miatt vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) pénteken Tomis (Konstanca) érseke, Teodosie Petrescu ellen.

Teodosie Petrescu ortodox érsek Fotó: Doxologia.ro

A DNA arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy ugyanazon ügyben bíróság elé kell állnia a konstancai érsekség egyik alkalmazottjának, Neculai Poalelungi-nak az igazságszolgáltató szervek megtévesztése, hamis tanúzás, közokirat-hamisítás és bűnpártolás miatt, valamint Ciprian Stoichin egyházi adminisztratív tanácsadó ellen, hivatali visszaélésben folytatólagosan vállalt bűnrészesség miatt.

A DNA szerint fenti bűncselekményeket az után követték el, hogy 2017. február 3-án vádat emeltek Teodosie érsek és három további személy ellen, a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségnek (APIA) okozott 1.392.964 lejes kár ügyében.

Az egyházi méltóságot azzal vádolta meg tavaly februárban a DNA, hogy rosszhiszeműen hamis vagy nem a teljes valóságot tükröző dokumentumokat használt fel annak érdekében, hogy illetéktelenül európai pénzalapokhoz jusson.

A vádhatóság szerint 2010 és 2016 között Teodosie Petrescu és megbízottjai hamis nyilatkozatokat nyújtottak be a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez, hogy uniós támogatásban részesüljenek. 1 392 964 lej összegű területalapú támogatáshoz jutottak jogtalanul egy olyan nyilatkozat alapján, amelyben az állt, hogy bizonyos mezőgazdasági területeken borszőlőt termesztenek, holott azokon a területen 2010 óta megszűnt a szőlőtermesztés.

A DNA szerdai közleménye szerint Teodosie Petrescu nyolc hónappal később, 2017. október 10-én feljelentést tett a DNA konstancai ügyosztályán három magánszemély és két jogi személy ellen, így próbálva meg előnyös helyzetbe hozni magát az ellene folyó büntetőjogi perben.

A feljelentésben Teodosie európai alapok elsikkasztásával vádolja az említett személyeket, akik közül ketten a konstancai érsekség alkalmazottai. Konkrétan az érsek azt állította a feljelentésben, hogy az illetők az ő tudta nélkül európai támogatást kértek 350 hektárnyi, az érsekség tulajdonában lévő területre, illetve, hogy az érsekség birtokában lévő 110 hektárt haszonbérbe adtak harmadik személyeknek.

Állításait Teodosie Petrescu hamis dokumentumokkal próbálta meg bizonyítani, ezek kiállításában Neculai Poalelungi segédkezett.

2017 november-decemberében, miután feljelentést tett ellenük, egy, a Stoichin Ciprian által kiállított jelentésre hivatkozva Teodosie el is bocsátotta az említett alárendeltjeit, és megtagadta tőlük fizetésük folyósítását - derül ki a DNA közleményéből. Az ügyet a konstancai táblabíróság tárgyalja.