Hazacsábító okok a vállalkozásra – indul az első képzés, de még várják a Magyarországon élő jelentkezőket

Bálint Eszter 2018. március 10., 09:30

A Magyarországon élő román állampolgárok még mindig találhatnak 40 000 okot arra, hogy Romániában vállalkozzanak, a kezdeményezők ugyanis meghosszabbították a jelentkezési határidőt.

Fotó: Pixabay.com

Március 11-én a terveknek megfelelően elindul a képzéssorozat a legalább egy éve Magyarországon élő román állampolgárokat itthoni cégalapításra ösztönözni hivatott, 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! elnevezésű projekt keretében, ám a kezdeményezők, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (Rove) és a LAM Alapítvány

az érdeklődők magas száma és az elhúzódó regisztrálási idő miatt a jelentkezési határidőt meghosszabbította három hónappal, vagyis június 11-ig.

Minderről Nagy Tímea Zita projektmenedzser számolt be csütörtökön a Krónika megkeresésére.
Mint részletezte, az elmúlt félévben kifejtett intenzív kampányuknak köszönhetően a pályázati lehetőség sok érdeklődőhöz eljutott, csütörtökig 860-an regisztráltak a program honlapján, velük folyamatosan zajlik a kapcsolatfelvétel. Ugyanakkor – tette hozzá – a lemorzsolódás is magas, sokan nem felelnek meg a pályázati feltételeknek, továbbá a regisztrálási folyamat is lassúbb a tervezettnél, hosszú időt vesz igénybe a jelentkezési dokumentumok beküldése. Így

március 11-én a program kiírásában jelzett 260 személyből egyelőre csak az a 170 személy kezdi el a vállalkozói online képzést, akik már beküldték a regisztráláshoz szükséges dokumentációjukat, és az ellenőrzést követően bekerültek a célcsoportba.

Június 11-éig pedig folytatódik az eddig bejelentkezettek interjúztatása, a folyamatban lévő dokumentációk hiánypótlása, de még jelentkezhetnek új érdeklődők is – mutatott rá a projektmenedzser.

{K1}

Kik kerülhetnek be?

Emlékeztetett egyúttal, hogy azok kerülhetnek be a programba, akik teljesítik a jogosultsági feltételeket, vagyis román állampolgárként romániai lakhelyük az Észak-nyugati Fejlesztési Régió, vagyis Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Máramaros, Szatmár, illetve Szi-lágy megye, vagy a Központi Fejlesztési Régió, vagyis Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros, Szeben megye valamelyik településére szól.

Életkorukat tekintve 18 és 64 év közöttieknek kell lenniük, a projektbe nem jelentkezhetnek azok a 16 és 24 év közötti fiatalok, akik nem rendelkeznek munkahellyel, és nem vesznek részt semmilyen jellegű oktatásban.

A programhoz való csatlakozásukat megelőzően ugyanakkor legalább 12 hónapig Magyarországon kellett tartózkodniuk,

és ezt a megfelelő iratok segítségével igazolniuk is kell – ilyen dokumentum lehet: lakcímkártya, ideiglenes vagy végleges tartózkodási engedély, lakcímbejelentő lap vagy regisztrációs kártya az EGT-országok állampolgárainak. A Romániában indítandó vállalkozás székhelye is e két régió valamely városában kell hogy legyen, és olyan ágazatot kell képviselnie, ami az Országos Versenyképességi Stratégia (SNC 2014–2020) szerint intelligens szakosodási potenciállal bír. Ilyen ágazat többek között a turizmus, az élelmiszeripar vagy a kreatív iparágak.

Az indítani kívánt vállalkozáshoz megfelelő szakmai tapasztalattal és/vagy tanulmánnyal is kell rendelkeznie a pályázónak, amit a megfelelő iratok segítségével igazolnia is kell.

Nagy Tímea Zita projektmenedzser

Tíz ágazat, izgalmas ötletek

Kérdésünkre Nagy Tímea Zita kitért arra is, hogy összesen tíz ágazatban érkeznek be vállalkozási ötletek. De a számadatokon túl kapkodják a fejüket, hogy mennyi érdekes ötlet születik, és sajnálják, hogy nem lesz lehetőségük hozzájárulni az összes megvalósulásához. Néhány közülük:

van olyan jelentkező, aki a saját kutatásainak az eredményeként kifejlesztett egy alkoholos italt, amely pollenekből készül és ehhez különleges üveget is tervezett;

van olyan, aki kutyaétterem létrehozását tervezi, folyamatos friss ételek biztosításával; egy operaénekes hölgy kulturális rendezvényeket kíván szervezni; egy autószerelő exkluzív és mobil szolgáltatásokat biztosítana; vannak kézművesek, akik közül a projektmenedzser kiemelte azt, aki egyedi bábok készítésével foglalkozna. Rengeteg további ötlet van még: vándormozi, restaurátori, egészségügyi, idegenforgalmi, vendéglátóipari szolgáltatások, de a tervek között szerepel közösségi mosoda is. Számottevő ugyanakkor az IT-vállalkozásokat tervezők jelentkezése.

„Nehéz általános jellemvonásokat találni, nagyon szerteágazó a célcsoportunk érdeklődése. Igyekszem néhányat beazonosítani: életkorukat tekintve többnyire 23 és 45 év közöttiek, több a férfi jelentkezőnk, az IT-szektorból a legmagasabb az érdeklődés,

általában nemrég költöztek át Magyarországra, még vannak élő kapcsolataik a szülőföldjükön élőkkel, sokan pedig a csaladtagjaikat is be szeretnék vonni a vállalkozásuk üzemeltetésébe”

– vont mérleget kérdésünkre Nagy Tímea Zita.

Miről szól a program?

Amint arról korábban beszámoltunk, a 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! elnevezésű projektet a Rove és a LAM Alapítvány a Diaspora Start Up POCU (Humán Tőke Operatív Program) kiírás keretében indította útjára. A pályázat az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a Humán Tőke Operatív Program keretében valósul meg, összköltségvetése több mint 2 millió euró.

A 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! fontos erénye a hasonló vállalkozástámogató programokhoz képest, hogy

szakmai képzést is nyújt a jelentkezőknek, aminek keretében a képzők külön figyelmet fordítanak minden résztvevő esetében a személyre szabott tanácsadásra, illetve segítik őket abban, hogy a versenyre benyújtandó üzleti terveik megfeleljenek a pályázati elvárásoknak.

A szakmai képzés online tanfolyam keretében valósul meg, ami román és magyar nyelven egyaránt elérhető, ezzel biztosítva, hogy a jelentkezők a saját anyanyelvükön sajátíthassák el a vállalkozás elindításához szükséges alapvető tudást és készségeket. A nagyjából 40 órát felvevő képzéssorozat interaktív formában valósul meg, ahol a mentorok nemcsak előadást tartanak, hanem a felmerülő kérdésekre is válaszolnak. Mindez pedig olyan felhasználóbarát platformon történik, ami akár mobileszközről is elérhető, így a résztvevők nincsenek helyhez kötve.

Az oktatás mellett a jelentkezők tagjaivá válnak egy virtuális támogatói hálózatnak, ahol intézmények, szervezetek, szakmai vállalkozások segítik őket információkkal, tanácsokkal a vállalkozásaik elindításában, működtetésében.

Az anyagi támogatás mellett a projekt másik kiemelt pontja a kezdeményezők szerint ugyanis a mentorprogram, amelyben minden induló vállalkozó tovább mélyítheti az eddig megszerzett ismereteit, és személyre szabott tanácsokat kaphat. A mentorok tehát nem csak addig követik figyelemmel a vállalkozások alakulását, ameddig elkészül az üzleti terv, hanem folyamatos segítséget nyújtanak, ezzel biztosítva, hogy életképes és hosszú távon fennmaradó vállalkozások szülessenek.