Pénzmosás gyanújával nyomoznak Brazíliában Liviu Dragnea ellen

Krónika 2018. március 09., 09:53

Pénzmosás alapos gyanújával indult vizsgálat Brazíliában Liviu Dragnea román szociáldemokrata pártelnök ellen, akiről a dél-amerikai ország nyomozó hatóságai azt feltételezik, hogy korrupcióból származó pénzt mosott tisztára.

Nagy hal, fogás. Dragnea egyik kedvelt időtöltése, horgászat közben Fotó: Liviu Dragnea Facebook-oldala

A bombahírt pénteken hozta nyilvánosságra a Rise Project romániai oknyomozó hírportál, amely a Folha de Sao Paulo című brazil lappal közösen készített ankétot a bukaresti képviselőház elnöki tisztségét is betöltő Dragnea tengerentúli érdekeltségeiről.

Carlos Wagner Barbosa Guimaraes szövetségi ügyész csütörtökön megerősítette a két kiadványnak, hogy pénzmosás gyanújával eljárás folyik a bukaresti politikus, valamint a román állampolgársággal is rendelkező Mugurel Gheorghiaș ellen. A Brazíliában élő vállalkozó nem más, mint Dragnea egykori egyetemi évfolyamtársa.

A dél-amerikai ország hatóságai azután indítottak nyomozást az ügyben, hogy a bukaresti főügyészség tavaly júliusban megkereséssel fordult hozzájuk.

Carlos Wagner Barbosa Guimaraes úgy nyilatkozott, azoknak az információknak a valóságtartalmát próbálják kideríteni, miszerint Liviu Dragnea strómanokon keresztül mosott tisztára pénzt és tett szert ingatlanokra Brazíliában. Az ügyész egyébként nyilatkozata során a feltételezett közvetítőkre a narancs kifejezést használta, portugál nyelvterületen így illetik azokat a strómanokat, akiket korrupt politikusok és bűnbandák helyeznek előtérbe ügyleteik, valamint érintettségük leplezése érdekében.

A brazil hatóságok az ország észak-keleti felében, az Atlanti-óceán partján fekvő Cumbucóban birtokolt ingatlanok ügyében nyomoznak. A tengerentúli ankét célkeresztjébe két feltételezett stróman került, egyikük, Gheorghiaș korábban annak a Teleorman megyei TelDrum építkezési vállalatnak volt a főrészvényese, amely az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) szerint Dragnea érdekeltségébe tartozott. A másik közvetítő egy bizonyos Cauby Cursino Campos Junior, akinek a neve szerepel számos ingatlanvásárlási dokumentumon, amely mögött a nyomozó hatóságok Gheorghiașon kívül azt a – Dragneához ugyancsak közel álló – Costel Comana brassói üzletembert sejtik, aki 2015-ben rejtélyes körülmények között öngyilkos lett egy repülőgép vécéjében.

Az elmúlt években Brazíliában többször is megfordult PSD-elnök ellen tavaly szervezett bűnözői csoport létrehozása, európai uniós források illetéktelen lehívása és hivatali visszaélés gyanújával indított bűnvádi eljárást a DNA a Tel Drum-ügyben. Az ügyészség szerint 2001-ben Dragnea Teleorman megye önkormányzatának elnökeként, az ügyben szintén gyanúsítottként szereplő nyolc bűntársával együtt bűnszövetkezetet hozott létre, amely magántulajdonba játszotta át a TelDrum önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, majd az annak törvénytelenül juttatott közpénzek egy részét elsikkasztotta, vagy pártja finanszírozására fordította. A DNA tavaly az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2016 őszén kibocsátott jelentése alapján indított eljárást.