Hiába a visszaszolgáltatást kimondó jogerős ítélet, tovább pereskednek az árkosi Szentkereszty-kastélyért

Bíró Blanka 2018. március 08., 17:58

Még mindig nem tudták maradéktalanul birtokba venni a visszaszolgáltatott árkosi Szentkereszty-kastélyt a tulajdonosok, holott a jogerős ítéletnek 2015-ben végrehajtó szerzett érvényt. Kincses Előd ügyvéd, az örökös Jankovich-Bésán család megbízottja számolt be a fejleményekről.

Fotó: Kocsis B. János

A legfelsőbb bíróság jogerős ítélete alapján szolgáltatták vissza az örökösöknek a kastélyt, ám még mindig nem tudták érvényesíteni a tulajdonjogot, ezt több perrel is akadályozzák, egyrészt a döntés felülvizsgálatát kérve, másrészt hatalmas kártérítést követelve az állami befektetésekért.

Többek között a pénzügyminisztérium indított civil pert, ötmilliárd lejt és egymillió euró kárpótlást követelve az új tulajdonosoktól a kommunizmus éveiben történt befektetések miatt.

Ennek a pernek volt csütörtökön az első fordulója a Kovászna megyei törvényszéken, amikor a pénzügyminisztérium mellé a művelődési szaktárca is belépett.

Kincses Előd elmondta, az egész kastély nem ér ennyit, ezért hivatalos felmérést kérnek az állami befektetésekről. Az ügyvéd szerint a minisztérium követelése különben sem jogszerű, mert a törvény kimondja, az ingatlanokat a visszaszolgáltatás pillanatában levő állapotukban kell átadni az új tulajdonosnak.

Ezzel az állam magát védte, hiszen a sok elhanyagolt, lerobbant ingatlant nem adhatták volna vissza olyan állapotban, mint ahogy államosították – ez esetben fordítva van, de így is érvényes a törvény.

Másrészt túl későn indítottak pert a kárpótlásért, a hároméves elévülési határidő után, részletezte az ügyvéd. Kincses Előd elmondta, olyan per is indult, amelyben a visszaszolgáltatási döntés felülbírálatát kérik, arra hivatkozva, hogy időközben új dokumentumok kerültek elő, ám ezeket nem mellékelték az iratcsomóhoz. Arra hivatkoznak, hogy a fasiszta rendszerek, az Antonescu- vagy a Horthy-rezsim kiszolgálóinak nincs joguk visszakapni államosított vagyonukat.

Az épület korábbi tulajdonosa, Szentkereszty Béla 1944 júliusában halt meg, nem viselt sem állami, sem katonai tisztséget, nem volt egyik rendszer kiszolgálója sem – érvelt a jogi képviselő. Ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a művelődési minisztérium fennhatósága alatt működő Árkosi Kulturális Központ vezetőségének három évvel ezelőtt megengedték, hogy otthagyja a kastélyparkban levő Istálló Galériában a műtárgyak egy részét, ám azóta többszöri kérésre sem vitték el, ezzel is akadályozva a birtokbavételt. A sajtótájékoztatón jelen volt Jankovich-Bésán Elemér, az egyik tulajdonos, aki elmondta, kulturális központot szeretnének létesíteni a kastélyban.