Újabb súlyos brüsszeli bírálat: lesújtó a korrupciós helyzet Romániában

Balogh Levente 2018. március 08., 16:55

Veszélyben látja a romániai korrupcióellenes küzdelem eredményeit az Európai Bizottság, amely egy országjelentésben az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomást is felrója Bukarestnek.

Fotó: Pixabay.com

A közelmúltban veszélybe került a korrucióellenes küzdelemben elért fejlődés visszafordíthatatlanasága – állapítja meg az Európai Bizottság a Romániáról kiadott, 2017-re vonatkozó, az ország társadalmi és gazdasági helyzetét taglaló jelentésben.

A korrupcióellenes küzdelemmel megbízott igazságügyi szervek kiváló és folyamatos eredményeit nagymértékben csökkentették a tavalyi fejlemények.

Az igazságügy működését szabályozó törvények jelenleg is zajló reformja kapcsán fennáll a veszély, hogy sérti a bírói és ügyészi függetlenséget, és semmissé teszi az elmúlt tíz évben elért eredményeket. Ráadásul a korrupcióellenes küzdelemre hivatott igazságügyi intézményekre továbbraa is erős nyomás nehezedik” – áll a dokumentumban.

A jelentés szerint a korrupció továbbra is minden szinten virágzik, és akadályozza a vállalkozásokat,

az üzleti szféra legnagyobb kihívása ugyanis továbbra is a korrupció, valamint a közszférában megnyilvánuló problémák. A jelentés szerint 2017-ben a korrupciót és a nepotizmust tekintették az érintettek a vállalkozások megfelelő működése előtt tornyosuló legfőbb akadálynak, a cégek 85, illetve 82 százaléka jelölte ezt meg fő gondként, miközben az európai uniós tlag 37, illetve 38 százalék.

A dokumentum arra is rámutat, hogy

a cégek 86 százaléka szerint a megvesztegetés és a kapcsolatok kihasználása gyakran a legegyszerűbb módja annaak, hogy bizonyos közszolgáltatásokhoz hozzájussanak,

ami jókora, 10 pontos növekedés 2015-höz képest. Az EU átlaga ebben a teikntetben 60 százalék. Ugyanakkor a cégek 70 százaléka vélekedik úgy, hogy az üzleti siker legbiztosabb kulcsa az, ha politikai kapcsolatokkal is rendelkeznek – ez 22 százalékos növekedés 2015-höz képest. Az uniós átlag itt 42 százalék.