Románia részt venne a szerb–koszovói viszony rendezésében

Balogh Levente 2018. március 08., 16:48

Románia hajlandó részt venni a teljes régió számára jó megoldások megtalálásában a Szerbia és Koszovó közötti konfliktus rendezése érdekében – jelentette ki csütörtökön Klaus Johannis államfő azt követően, hogy Bukarestben szerb kollégájával, Alekszandar Vucsicssal tárgyalt.

Fotó: Presidency.ro

„Koszovó komplikált téma, a probléma megoldása hatalmas lépést jelent a Nyugat-Balkán európai közeledése felé” – szögezte le Johannis. Alekszandar Vucsics arról beszélt, Szerbiát és Romániát hagyományos barátság köti össze. Megköszönte, hogy Románia támogatja Szerbia európai közeledését, illetve hogy felajánlotta a kompromisszumos megoldás megtalálásában való együttműködést Koszovó ügyében. „Meggyőződésem, hogy Románia a 2019-es soros uniós elnöksége idején fontos kérdésnek számít majd a nyugat-balkáni országok európai integrációja” – jelentette ki.

Klaus Johannis kitért a kisebbségek helyzetére is, kijelentve: a Szerbiában élő románok és a Romániában él szerbek jelentős szerepet játszanak a két ország kapcsolatában.

Közölte, a kisebbségek ügyében is történtek és történnek lépések, ő maga pedig aláhúzta annak szükségességét, hogy a szakértők is szorosabban együttműködjenek a témában. Ennek kapcsán Vucsics elmondta, kijelölték Szerbia képviselőjét a kisebbségi vegyes bizottságban, amit Románia pozitív jelnek tekint.

A téma kapcsán Vucsics elmondta, Belgrád fontos lépéseket tervez a szerbiai román kisebbség ügyében, foglalkozni kívánnak a román nyelvű sajtó és a román kisebbséghez tartotó gyerekek oktatási helyzetének rendezésével is.

A találkozón Johannis kijelentette, a szerb–román viszony jó, de még tovább javul, és Románia legfontosabb partnerének nevezte Szerbiát a nyugat-balkáni térségből. Kitért a szerb–román határon zajló illegális migráció kérdésére is, meggyőződését fejezve ki, hogy az nem fog leállni.

Továbbra is lesznek migránsok, senki se ringassa magát abban az illúzióban, hogy a migrációs hullám leáll. Éppen ezért egyértelmű intézkedések szükségesek a határövezetben.

Meggyőződésem, hogy egyre hatékonyabbá válik az együtműködés. Ebben a tekintetben semmilyen probléma nincs Szerbia és Románia között" – hangsúlyozta Johannis.

Vucsics a nap folyamán Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Liviu Dragneával, a képviselőház elnökével is tárgyalt.

Mint ismeretes, Románia egyike azon öt európai uniós tagállamnak, amelyek nem ismerték el Koszovó függetlenségét. Az Európai Unió ugyanakkor Szerbia EU-tagságának feltételéül szabta, hogy rendezze viszonyát a kisebbik albán országgal, amelyet Belgrád még ma is szakadár szerb tartománynak tekint. Szerbia most az EU soros elnöki tisztségét 2019 első felében betöltő Romániától vár közvetítést az ügyben.

„Normális kerékvágásban” halad Ghiţă kiadatása

Az ellene felmerült korrupciós vádak miatt 2016 végén az országból elmenekült, és 2017-ben Belgrádban elfogott volt szociáldemokrata képviselő, üzletember, Sebastian Ghiţă ügye a norrmális kerékvágásban halad – jelentette ki Klaus Johannis államfő Alekszandar Vucsicsot idézve. A sajtótájékoztatón rákérdeztek Ghiţă kiadatásának ügyére, Johannis pedig közölte: az ilyen ügyek nem az államfőkre tartoznak, ugyanakkor Vucsics elmondta neki, hogy az illetékes bíróságok foglalkoznak vele, és előbb-utóbb ítélet is születik. Vucsics közölte, rákérdezett a szerb igazságügy-miniszternél a helyzet állására. Mint ismeretes, Ghiţă 200 000 eurós óvadék fejében került szabadlábra, de nem hagyhatja el a szerb fővárost.