A „székely béke elvének” érvényesítésére kéri az SZNT a szombati felvonulókat

Krónika 2018. március 08., 16:14

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Székelyföld területi autonómiája iránti közakarat méltósággal teli kinyilvánítására hívja szombatra Marosvásárhelyre a szimpatizánsait.

Fotó: Boda L. Gergely

Az SZNT csütörtöki, szerkesztőségünkhöz eljuttatott felhívásában kinyilvánította: minden feltétel adott ahhoz, hogy a székely szabadság napja alkalmából tartandó marosvásárhelyi megemlékezésen és tiltakozáson több tízezer ember mutassa fel az autonómia iránti igényét. A szervezet azt is hozzátette, hogy az idei tömegrendezvényre ismét sikerült széles körű összefogást biztosítani: a magyar pártok és politikai szervezetek támogatják a rendezvényt.

Az SZNT szerint az összefogás azt is megköveteli a résztvevőktől, hogy politikai meggyőződésüktől függetlenül a nemzeti érdeket tartsák szem előtt, és érvényesítsék a „székely béke elvét”.

Tanúsítsunk megértést és tiszteletet azokkal a felszólalókkal szemben is, akikkel esetleg nem mindig értünk egyet” – áll a felhívásban.

Az SZNT szerint erre kötelez minden résztvevőt a székely vértanúk iránti kegyelet és az erdélyi magyar politikai szervezetek ismét megvalósult összefogása. A megmozdulás szombaton helyi idő szerint 16 órakor kezdődik a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél. Az itt elhangzó beszédek után a résztvevők a prefektusi hivatal elé vonulnak, ahol petíciót adnak át a kormány Maros megyei képviselőjének. A rendezvényre Székelyföld egész területéről érkeznek résztvevők.

A székely szabadság napja elnevezésű rendezvényen az SZNT az 1852-ben felgöngyölített, Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetője – Török János, Gálfi Mihály és Horváth Károly – marosvásárhelyi emlékoszlopánál szervez 2004 óta megemlékezést. Az SZNT 2013 óta a megemlékezés után felvonulást is szervezett, melyen a romániai régiók kialakítására vonatkozó romániai kormányzati elképzelések ellen tiltakoztak. A szervezők becslése szerint mind a 2013-as, mind a polgármester által részben betiltott 2014-es felvonuláson tízezrek vettek részt. A későbbi megemlékezésekre – részben a magyar politikai szervezetek megosztottsága miatt – nem sikerült nagy tömeget mozgósítani.

Csendes véleménynyilvánításra szólít fel a prefektus

Csendes véleménynyilvánításra szólította fel a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által szervezett szombati marosvásárhelyi megemlékezés és tiltakozó felvonulás résztvevőit Lucian Goga, Maros megye prefektusa. A prefektus egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón kitért a szombatra meghirdetett székely szabadság napja rendezvényre is. Kijelentette: tiszteletben tartják a résztvevők jogát a megemlékezésre és a tiltakozásra, de arra kérik őket, hogy csendben és rendben tegyék.

„Felkérem mindazokat, akik az alkotmányos jogukkal élve megemlékezésre és tiltakozásra készülnek, hogy csendben tegyék, anélkül, hogy zavarnák a többi állampolgárt” – idézte az Agerpres hírügynökség a prefektust. Lucian Goga kijelentette: a rendfenntartó szervekkel együtt „határozottan, de ugyanakkor belátással” fognak viszonyulni a tömegrendezvényhez. 

A tiltakozás csendes vagy hangos volta 2016-ban merült fel hangsúlyosan – emlékeztet az MTI. Akkor a felvonulás végén a csendőrség azt közölte, hogy nem történt rendbontás, de egy héttel később 34, a videófelvételek alapján azonosított személyt bírságolt meg csendháborítás miatt. Ugyanakkor a csendőrség további ötven szervezőnek és önkéntes rendfenntartónak rótt ki bírságot arra hivatkozva, hogy „nem léptek fel a tömegrendezvény megszakítása érdekében akkor, amikor azt tapasztalták, hogy a közrend és a csend megzavarására alkalmas cselekedetek történtek”. Azóta a bíróság valamennyi bírságot eltörölte.