Horváth Anna közölte a bírósággal, hogy nem vállalna közmunkát

Kőrössy Andrea 2018. március 08., 11:53

Március 22-ére tűzte ki az ítélethirdetést a bírónő Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere perében. Az RMDSZ-es politikus csütörtökön leszögezte: nem vállalna közmunkát.

Horváth Anna ügyvédje, Gheorghiță Mateuț társaságában a csütörtöki tárgyalás után Fotó: Kőrössy Andrea

Minden bizonnyal az utolsó tárgyalást rendezték az alapfokú ítélet kihirdetéséig csütörtökön a Kolozs megyei táblabíróságon a befolyással üzérkedéssel vádolt Horváth Anna perében. Az eljárási okokból tartott meghallgatásra azért került sor, mivel legutóbb a bíró elmulasztotta megkérdezni a vádlottakat, adott esetben vállalnának-e közmunkát, ha ilyen ítélet születne.

A csütörtöki tárgyaláson a jelenleg az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnökeként tevékenykedő Horváth Anna leszögezte: nem vállalna közmunkát, a politikus ugyanakkor ártatlanságát hangoztatta.

Fodor Zsolt üzletember, az ügy másik vádlottja ugyanakkor közölte: nem lenne kifogása a köz érdekében végzendő munka ellen. A bírónő március 22-ére tűzte ki az ítélethirdetés időpontját.

Horváth Annát befolyással való üzérkedés és pénzmosás vádjával állította bíróság elé az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2016 decemberében, arra hivatkozva, hogy hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolt ingatlanfejlesztőtől, cserében pedig állítólag megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A nyomozó hatóság a kolozsvári vállalkozó ellen is vádat emelt az ügyben: őt befolyás vásárlásával és pénzmosással gyanúsítják.