Egységesített adóbevallás: egyetlen űrlapot és online kedvezményeket ígér a pénzügyminiszter

Bálint Eszter 2018. március 07., 22:51

A kormány ígéretei szerint nem kell végül a hírhedt 600-as formanyomtatvánnyal bíbelődni, sőt összesen hét űrlapot vonnak össze egyetlen egybe.

Fotó: Pál Árpád

Alaposan leegyszerűsítheti a kormány az adófizető romániai magánszemélyek dolgát Eugen Teodorovici pénzügyminiszter ígéretei szerint. A tárcavezető a román közszolgálati televízió műsorában ugyanis arról beszélt:

idéntől mindössze egyetlen formanyomtatványt kell benyújtani, ráadásul kedvezményt kapnak mindazok, akik a sorban állás helyett az elektronikus utat választják.

Mint elhangzott, idén július 15-éig egyetlen, egységes adóbevallási űrlapot kell kitölteni, és ösztönzik annak online benyújtását: akik határidő előtt és interneten intézik az adóbevallást, összesen 10 százalékig terjedő kedvezményt kaphatnak.

„A magánszemélyeket érintő hét nyilatkozatot összevonjuk egyetlen űrlapba. Egységes űrlap, egyszer kell egy évben kitölteni, és egyszer kell fizetni. Abban állapodtunk meg, hogy július 15-éig kell első ízben ezt az új formanyomtatványt benyújtani, az elkövetkező években pedig március vége lesz a határidő, tehát 2019-ben március 31-éig kell leadni” – részletezte a terveket a pénzügyminiszter.

Jelen pillanatban az adóbevallást benyújtók alig 5 százaléka teszi ezt interneten. Azok az adófizetők részesülnek ezentúl kedvezményben, akik nem mennek be az adóhivatalba”

– tette hozzá. Teodorovici kitért ugyanakkor arra is, hogy nincsenek sokan azok a magánszemélyek, akiknek be kell majd nyújtaniuk ezt az egységes formanyomtatványt: számukat egymillió körülire becsülte.

A pénzügyi tárca vezetője egyúttal fontosnak tartotta leszögezni, hogy 2018-ban nem lesznek adóemelések, mivel „idén a dolgoknak le kell ülepedniük, az idén reformokra lesz szükség, hogy valóban beléphessünk a 21. századba”.