Gyümölcsöző tízórai-frissítés: nagyobb valószínűséggel jutnak egészséges táplálékhoz a diákok

Bíró Blanka , Szucher Ervin , Barabás Hajnal 2018. március 08., 16:32

Nagyobb eséllyel jutnak friss élelmiszerhez a diákok az iskolaitízórai-program módosítása nyomán, a továbbiakban ugyanis helyi szinten is lebonyolíthatják a licitet. A Krónikának nyilatkozó önkormányzati illetékesek szerint a tanulók ősztől mindenképpen hozzájuthatnak a gyümölcshöz a tej és a kifli mellett.

Fotó: P. Dávid Tünde

Hatékonynak és előremutatónak tartják az erdélyi megyei önkormányzatok illetékesei az iskolaitízórai-programra vonatkozó szabályzat módosítását, amelynek egyik legfontosabb előírása, hogy a továbbiakban immár nem csak a megyei, hanem a helyi tanácsok is lebonyolíthatják az élelmiszerek beszerzésére vonatkozó közbeszerzést. Ez egyrészt költséghatékonyabb is lehet, ami pedig ennél is fontosabb, hogy végre kiküszöbölhetik azt a gyakori problémát, hogy a megyei szinten nyertes cég az ország távoli részéből szállítja a tej- és péktermékeket.

Ha a helyi önkormányzatok vállalják, hogy lebonyolítják az eljárást, jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy a gyermekek minden nap friss, helyi termékeket kapnak, ami azért is lényeges, mert egy másik módosítás értelmében a diákok asztalára a továbbiakban a tej és a kifli mellé gyümölcs vagy zöldség is kerül.

A Kovászna megyei tanács mindenképpen támogatja, hogy a licittel járó feladatokat vegyék át a helyi önkormányzatok – nyilatkozta a Krónikának Henning László alelnök. Rámutatott: amint a Klaus Johannis államfő által már kihirdetett törvénymódosítás megjelenik a Hivatalos Közlönyben, átiratban tájékoztatják a lehetőségről a települések vezetőit, akiket arra kérnek, hogy megadott határidőn belül döntsék el, vállalják-e a program lebonyolítását, vagy azt továbbra is a megyei önkormányzatra bízzák. Henning szerint mindenképpen előnyösebb lenne helyben megszervezni, mert az felgyorsítaná a procedúrát.

Fotó: Pixabay.com

A háromszéki településeken például – Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely kivételével – olyan kevés pénzbe kerül a program, hogy jócskán leegyszerűsödik a közbeszerzés, a beszállítást akár közvetlenül is odaítélhetik egy helyi vállalkozónak. A megyei tanács alelnöke emlékeztetett: néhány éve még így működött a program, de egy törvénymódosítással minden feladatot a megyei önkormányzatoknak adtak át.

Zeller helyett a gyümölcsöt támogatják

Henning László rámutatott: amint összesítik a településvezetők döntését, el is indíthatják a közbeszerzést, ami optimista becslés szerint öt hét alatt zárható le, közvetlenül azután már hozzá is juthatnak a tanulók a gyümölcsöt vagy zöldséget is tartalmazó tízóraihoz.

Háromszéken egyébként jelenleg tejet és kiflit sem kapnak a diákok, mert a négyéves szerződés tavaly nyáron lejárt, és a módosított jogszabály módszertana csak múlt hónapban jelent meg. Így azt a licitet már nem hirdetik meg, hanem majd egyszerre írják ki a tejre, péktermékre és gyümölcs/zöldségre vonatkozó licitet. Henning László elmondta, azt is a helyi önkormányzatokra bíznák, hogy gyümölcs vagy zöldség szállítására kötnek szerződést, bár szerinte a zöldséggel bonyolultabb a dolog, a gyermekek egy része nem eszi meg, és haza sem viszi, ha például tízóraira egy zellert kap. Ezért Kovászna megyében inkább a gyümölcsöt támogatnák, azon belül a helyben megtermelt almát.

{K1}

Bihar megyében is a helyi önkormányzatokra bíznák a döntést, mondta el lapunknak Pásztor Sándor megyei tanácselnök.

Úgy vélte, eddig is értelmetlen volt, hogy a megyei önkormányzatnak kellett megszerveznie a programot, hiszen az egységes licit miatt az egyes településekre akár száz kilométerről is szállíthatták a kiflit és a tejet.

„Ha helyi szinten oldják meg a beszerzést, az egyszerűbben, gyorsabban lebonyolítható, és a gyerekek is friss termékhez jutnak” – szögezte le Pásztor. Hozzátette, a 2017/2018-as tanév végéig érvényes szerződésük van a tej-kifli beszállítására.

Elébe mentek az új előírásnak

A Maros megyei önkormányzat már hónapokkal ezelőtt elébe ment a gyümölcs vagy zöldség biztosítására kötelező törvénynek, a testület ugyanis megszavazta, hogy a vonatkozó jogszabály elfogadása esetén három évre köt szerződést a majdani gyümölcs-beszállítóval. A tanácsosok arról is döntöttek, hogy a kisiskolások padjára idénytől függően alma, körte, szilva vagy szőlő kerül.

Ami rajtunk múlik, mindent megteszünk annak érdekében, hogy már az idei tanév vége fele gyümölcshöz jussanak a gyerekek. Heteken belül meghirdethetjük a közbeszerzési eljárást,

ha az eredményt nem óvja meg egyetlen jelentkező sem, akkor talán májustól vagy június elejétől már ott lehet a gyümölcs a tanulók tízórais csomagjában. Ha a folyamat elhúzódik, csak ősztől indul az akció” – mondta el lapunknak Lukács Katalin.

Fotó: Kristó Róbert

A megyei tanács szóvivője szintén üdvözlendőnek tartja, hogy a továbbiakban a helyi önkormányzatok is megszervezhetik a programot, szerinte azonban kérdés, hogy hány hivatal vállalja a licit lebonyolítását. „Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, konzultálnunk kell a polgármesteri hivatalokkal. Ez az első lépés, és csak ezt követően indítunk újabb közbeszerzési eljárást” – magyarázta Lukács Katalin. A tej-kifli programra a megyei tanács idén 8,9 millió lejt hagyott jóvá saját költségvetéséből, a gyümölcs- vagy zöldségmennyiség miatt szükség lesz ennek kiegészítésére.

Kisebb mennyiségre kell licitet hirdetni

A Hargita megyei diákok ősztől, a 2018/2019-es tanév elejétől számíthatnak arra, hogy a tej és kifli mellett gyümölcsöt is kapnak – nyilatkozta Borboly Csaba megyei tanácselnök, aki azt is közölte, hogy a három termékre egyszerre bonyolítják le a közbeszerzést.

„Alma, körte vagy szőlő szétosztását fontolgatjuk, a vonatkozó tanácshatározat jóváhagyása a márciusi tanácsülésen lesz esedékes” – közölte. Borboly azt is elmondta: a helyi vállalkozóknak nagy segítséget jelent, hogy immár helyben is le lehet bonyolítani a licitet, hiszen így nem kell olyan nagy mennyiségben vásárolni, mint megyei szinten. „Ha a helyi vállalkozók szállítják minden településen a tejet, a kiflit és a gyümölcsöt a gyerekek részére, az nagyobb garanciát jelentene arra, hogy a diákok friss termékhez jutnak” – érvelt Borboly.

Az iskolaitízórai-programra vonatkozó előírásokat az EU-s irányelveknek megfelelően módosították.

A Klaus Johannis államfő által hétfőn kihirdetett, a 2017/13-as kormányrendeletet törvényerőre emelő jogszabály értelmében Románia csatlakozik az Európai Unió iskolaprogramjához,

ennek nyomán a gyermekek a tej- és péktermékek mellett friss gyümölcsöt vagy zöldséget is fognak kapni. A vonatkozó uniós irányelv egyébként magyarázat nélkül tér ki külön a banánra mint a diákoknak adható élelmiszerre, ugyanakkor helyi szinten döntenek arról, hogy mi kerül a gyermekek asztalára.