Páva Adorján 2018. március 07., 23:09

Önrendelkezés erő és gyengeség felett

Úgy tűnik azonban, hogy a székelyföldi önrendelkezést támogató szombati megmozdulás arra fog rávilágítani, a gyakorlatban nem mindenki gondolja komolyan a közös állásfoglalásban rögzített alapelveket. Sajnos mindez várható volt, hiszen már a megállapodás aláírásakor kiderült: az RMDSZ nyomására a dokumentumból kimaradtak az önrendelkezés érdekében tervezett konkrét lépések. Ilyen körülmények között borítékolható volt, hogy a legnagyobb magyar érdekvédelmi szervezet országos vezetése szokásához hűen „elblicceli” a Székely Nemzeti Tanács március 10-ei tömegrendezvényét, amely több éve a legnagyobb autonómiapárti megmozdulás Erdélyben.

Éppen ezért rendkívül dicséretes, hogy az RMDSZ berkein belül legalább helyi szinten érzékelik, felfogják a hatósági vegzálások ellenére immár hagyományossá vált utcai felvonulás kiemelt fontosságát. Háromszéken ugyanis – a többi magyar párthoz hasonlóan – a szövetség képviselői is nyíltan kiveszik részüket a mozgósításból. Tamás Sándor megyei RMDSZ-elnök számára egyértelmű, hogy a 2013-as nagyszabású megmozdulásokhoz (a székelyek nagy meneteléséhez, illetve az akkori marosvásárhelyi felvonuláshoz) hasonlóan idén, a centenárium évében is fajsúlyos, nemzetközi visszhangot kiváltó rendezvényre van szükség, ezt pedig csakis a magyar szervezetek összefogásával lehet elérni.

Mindez számunkra is egyértelmű, éppen ezért érthetetlen, hogy miért csak esetleges az effajta együttműködés: például Hargita és Maros megyében miért nem lehet ugyanígy eljárni? Ugyanakkor az RMDSZ központi vezetésének hozzáállása nem okoz meglepetést. Egyrészt – hangzatos autonómiamegállapodás ide vagy oda – a szövetség számára továbbra is derogál egy másik erdélyi magyar szervezet rendezvényének felkarolása, népszerűsítése. Másrészt pedig a bukaresti kötéltáncban edződő képviselőink minden bizonnyal ma is abban a tudatban egyensúlyoznak, miszerint egy utcai tiltakozás nyílt támogatását elfogadhatatlan kilengésként értékelhetik azok a hatalomgyakorlók, akiktől függnek.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke szerint az idei év nagy kihívása, hogy elegendő erőt tud-e felmutatni a székelység annak bizonyítására, hogy nem sikerült az ellene irányuló megfélemlítés. Hogy mi és mennyi az elegendő, viszonylagos, az érdekvédelem csúcsvezetésében tapasztalt gyengeség, félelem viszont elfogadhatatlan.

{K1}