Immunglobulinhiány: érkezik a nemzetközi segítség

Kőrössy Andrea 2018. március 07., 18:37

Többtucatnyi ország reagált annak nyomán, hogy Románia az EU és a NATO segélykérő mechanizmusát is igénybe vette, hogy javaslatokat kapjon az immunbetegségekben szenvedő páciensek számára elengedhetetlen készítmény akkut hiánya okozta problémára.

Fotó: Facebook/Stela Pîrvu

Ezt Sorina Pintea egészségügyi miniszter jelentette be szerdán. „Hetven állam jelezte, hogy megoldást fognak keres. Az Egyesült Államok már azt is közölte, hogy megtalálta a módszert a probléma orvoslására. Mi mindegyik jelzést összesítjük és feldolgozzuk, ezt követően döntünk a további lépésekről” – magyarázta a tárcavezető. Hozzátette: tudomása szerint Európában is vannak ellenanyagkészletek.

Elmondása szerint az immunglobulin ügyében „konstruktív párbeszéd” zajlik, ezért derűlátó a hiánypótlással kapcsolatban.

Sorina Pintea hétfőn este jelentette be, hogy az ország nemzetközi segítséget kér az immunbetegségekben szenvedő páciensek számára elengedhetetlen készítmény akkut hiánya okozta probléma megoldására. „Már februárban sem volt elég ellenanyag az országban, de márciusban egyetlen fiola sem áll rendelkezésre a kezelésükhöz szükséges mintegy ötezer, 2,5 milligrammos adagból, és áprilisra is csak halvány ígéretek vannak” – panaszolta a miniszter.

Az egyébként továbbra sem világos, ki okolható a hiányért, a PSD-kormány és a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány egészségügyi miniszterei ugyanis folyamatosan egymásra mutogatnak.