Beszüntették a laboratóriumi munkát a béremeléssel elégedetlen biológusok és vegyészek

Kőrössy Andrea 2018. március 07., 17:23

Nem minden egészségügyi alkalmazott jár jól a március elsejétől végrehajtott fizetésemelés nyomán: a biológusok és a vegyészek szerdán spontán munkabeszüntetéssel tiltakoztak az őket méltánytalan helyzetbe hozó bértörvény miatt.

Az ország több kórházában tiltakoztak szerdán a biológusok, vegyészek és biokémikusok, mivel a március elsejétől az egészségügyben alkalmazott jelentős béremelés csak kis mértékben érinti az ő fizetésüket.

A nagyváradi városi kórház laboratóriumának öt alkalmazottja közül hárman tartottak kétórás spontán sztrájkot az intézmény folyosóján,

az Ebihoreanul.ro helyi hírportál tájékoztatása szerint ugyanis a 2017/153-as egységes közalkalmazotti bértörvény alapján egy lejjel sem nőtt a juttatásuk. Corina Nagy vezető biológus elmondta: miközben a laborokban dolgozó orvosoknak és az asszisztenseknek jelentős mértékben nőtt a fizetésük, a más bérkategóriába eső alkalmazottak pórul jártak, holott ugyanolyan végzettséggel rendelkeznek, és ugyanannyit dolgoznak. „Egy főorvos alapfizetése eléri a 12500 lejt, miközben én például továbbra is 4500 lejt keresek” – magyarázta. A szakember arra is rámutatott, hogy egy utólagos törvénykiegészítéssel a közegészségügyi igazgatóságokon dolgozó biológusok és kémikusok fizetését is megemelték, így ők kettős diszkriminációban részesülnek.

Corina Nagy emlékeztetett:

nemrég petíciót jutattak el az egészségügyi és a munkaügyi minisztériumhoz, valamint a képviselőházhoz, amelyben a bérrács módosítását kérték, a dokumentumot több mint nyolcszázan írták alá.

„Kimerítettük az összes jogi lehetőséget, ezért kezdtünk spontán sztrájkba” – szögezte le a vezető biológus. Maria Silaghi, a nagyváradi városi kórház menedzsere eközben arról számolt be, hogy nem csak a biológusok és a vegyészek vannak ilyen helyzetben, az intézmény 1470 alkalmazottja közül ugyanis 486-nak – többek között a gyógyszerészeknek, az ápolóknak, a pszichológusoknak, a mérnököknek és gazdasági szakértőknek – nem módosult a bére.

Szerdán reggel a szatmárnémeti megyei kórház biológusai és vegyészei is beszüntették a munkát

az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint. A tüntetők az épület elé vonultak, ahol Corina Stanciu biológus felolvasta a Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz és Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszterhez címzett beadványt. Eszerint az új törvény életbelépéséig a biológusok, biokémikusok és vegyészek bére körülbelül egyenlő volt a szaklaboratóriumokban dolgozó orvosokéval, most 1 a 4-hez az arány. Corina Stanciu leszögezte: a tiltakozás folytatódni fog, amíg a problémát meg nem oldják az illetékesek. Hasonló akció zajlott szerdán a craiovai és a Botoşani megyei kórházban.

Viorel Huşanu, az egészségügyi dolgozók nagy részét tömörítő Sanitas szakszervezet elnöke néhány napja hívta fel a figyelmet arra, hogy az ágazat egyes alkalmazottai spontán sztrájk kirobbantását fontolgatják a bérkülönbségek miatt.

Már a szakszervezetben sem bíznak. Attól tartok, hogy több helyen utcára fognak vonulni.

Amióta szakszervezeti elnök vagyok, soha nem láttam az egy bizonyos kategóriába tartozó alkalmazottak részéről ilyen mértékű, az érdekvédelem segítségével vagy anélkül létrejött összefogást” – fogalmazott Huşanu. Kifejtette: rendszeresen találkozik a különböző fórumokon a pszichológusok, biológusok petícióival, és bármelyik egészségügyi intézménybe is látogasson el, a hordágyvivők és az ápolók arról beszélnek, hogy tiltakozni fognak, amennyiben nem emelik az ő bérüket is nagyobb mértékben.

A szerdai spontán akciók kapcsán Iulian Pope, a Sanitas alelnöke a Jurnalistii.ro portálnak elmondta: noha felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, a biológusok és a vegyészek bére közelebb került az ápolók, mint az orvosok fizetéséhez.