Halasztott az alkotmánybíróság a marosvásárhelyi gimnázium ügyében

Rostás Szabolcs 2018. március 07., 11:50

Elhalasztotta a román alkotmánybíróság a döntést a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvény ellen beterjesztett ellenzéki óvás ügyében.

A bukaresti taláros testület sajtóosztálya szerdán a Krónikát arról tájékoztatta, hogy az alkotmánybíróság március 19-én foglalkozik ismét a kérdéssel. Két román jobboldali ellenzéki alakulat február közepén emelt alkotmányossági kifogást emelt a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról szóló törvénytervezet ellen, az óvás előterjesztői pedig nacionalista szólamokkal támadták Magyarországot, az RMDSZ-t és az azzal együttműködő bukaresti balliberális kormánykoalíciót.

Az óvást megfogalmazó Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) szerint sérti a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét az, hogy a parlament iskolaalapítóként lép, holott a közoktatási intézményeket az önkormányzatok javaslatára miniszteri rendelettel kellene alapítani.

Eugen Tomac, a PMP) képviselőházi frakcióvezetője korábban úgy nyilatkozott, hogy a törvény általi iskolaalapítás mögött Magyarország áll, amely szerinte „meg akarja alázni Romániát a centenárium évében”. A Traian Băsescu volt államfő vezette alakulat politikusa közölte: itt nem egy kisebbségi igényéről, hanem a „legmagasabb szinten született politikai alkuról” van szó, amit az ellenzék nem hagyhat annyiban. Florin Roman, a PNL képviselője szerint a magyar kormány erdélyi iskoláknak nyújtott támogatása a szegény családokból származó román gyerekek „elmagyarosításához” vezet.

Döntéshozó kamaraként a bukaresti szenátus a PSD-ALDE-koalíció támogatásával február 7-én fogadta el a helyi hatóságok által megszüntetett magyar tannyelvű tanintézet újraalapításáról szóló jogszabályt, amelyet az RMDSZ terjesztett a parlament elé. A törvény hatályba lépéséhez már csak az államfő aláírására lett volna szükség, az alkotmányossági óvás elbírálása miatt azonban további halasztást szenved a gimnázium újraalapítási folyamata.