Erdélyben mutatja be új lemezét a budapesti Barabás Lőrincz Quartet

Bede Laura 2018. március 07., 15:28

Other than unusual címmel március 14–18. között öt erdélyi városban mutatja be második nagylemezét a Barabás Lőrincz Quartet.

Fotó: Youtube.com

A turné első állomása a kolozsvári Atelier, március 15-én a marosvásárhelyi J’ai Bistrot ad otthont a koncertnek, 16-án pedig a nagyszebeni Atrium Kávézóban lép fel a zenekar. A következő lemezbemutató helyszíne a sepsiszentgyörgyi Szimpla lesz, majd március 18-án a brassói Warehouse Pubban zárul a koncertsorozat – olvasható a zenekar szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A budapesti formáció 2016 őszén jelentette meg első lemezét Beardance címmel. „Talán most háttérbe került a népzenei vonal, de megmaradt az a fajta monoton transzjazz stílus, amely a Beardance-t jellemezte.

Alapvetően elég sok zenei műfajt ötvöz az anyag: kicsit programzenés, film- és színházi zenés hangulatot is hordoznak a szerzemények, amelyet egyebek mellett az is megerősít, hogy Nagy Zsolt vibrafonon és üstdobokon játszik, de vannak benne rockosabb elemek is” – fogalmazott Barabás Lőrinc magyar dzsessztrombitás, zeneszerző.

A Barabás Lőrinc Quartet 2016 februárjában lelte meg végleges felállását Cséry Zoltán billentyűssel, Herr Attila basszusgitárossal és Nagy Zsolt dobossal. Barabás Lőrinc jazz-trombitaművész a Barabás Lőrinc Eklektric zenekarral vált ismertté,

2005-től állandó szereplője a magyarországi és nemzetközi zenei életnek. Jelenleg a Quarteten kívül szóló projektjével koncertezik, illetve Random Szerda néven havi rendszerességgel improvizatív klubesteket vezet Budapesten. Cséry Zoltán billentyűs a Patché formáció tagja, Dalok a lelkednek szólózongora projekt zeneszerzője, zongoristája, az érdeklődők rendszeresen találkozhatnak vele a Random Trip esteken.

A popzene iránti nyitottsága egy jazz-zenész hozzáértésével párosul, míg megannyi szintetizátoron a hangszínek, effektek világában is mesteri fokon űzi a billentyűzést.

Herr Attila neve többek között a Besh o droM zenekarhoz fűződik. A basszusgitáros jazz, blues és népzenében is jártas. Arányosan gondolkodik a zenéről, se több se kevesebb, mint amennyi kell. Nagy Zsolt dobos a klasszikus zenei műfajt képviseli, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar ütős szólamvezetője, de már régóta játszik más műfajokban, pop, jazz zenekarokban is. Kiemelkedő technikai tudását, sokféle zenére való nyitottságát kreatívan kamatoztatja ebben a formációban.