„A nők is el tudják végezni ugyanazt a feladatot” – Három kiemelt projekttel foglalkozik az RMDSZ nőszervezete

Kőrössy Andrea 2018. március 06., 15:34

Kiállításokon mutatja be az RMDSZ nőszervezete, hogy hölgyek nélkül mennyivel szegényebb lenne az ország, a képviselet ugyanakkor új honlappal támogatja az erőszak áldozatait, továbbá folytatja a nők politikai szerepvállalásának segítését.

Biró Rozália és Hegedüs Csilla Fotó: Facebook/RMDSZ Nőszervezet

Ténylegesen változtatni akar az RMDSZ nőszervezete annak a „sok százezer” nőnek a sorsán, akik különböző formájú bántalmazás áldozataivá válnak, hogy 100 év múlva éppen az ilyen hölgyek lehessenek közösségünk sorsfordítói – hangsúlyozta Biró Rozália parlamenti képviselő, a nőszervezet elnöke és Hegedüs Csilla ügyvezető elnök keddi kolozsvári sajtótájékoztatóján, amelyen az egylet tavalyi tevékenységéről és idei terveiről is beszámoltak.

A szervezet 2018-ban fokozottabban és hatékonyabban lépne fel a nők elleni erőszakkal szemben, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnének a politikában tevékenykedő hölgyek képzésére,

és terveik között szerepel széles körben megmutatni, hogy a különböző ágazatokban munkálkodó nők nélkül mennyivel szegényebb lenne Románia, illetve Erdély.

A sajtótájékoztatón ugyanakkor a Krónika felvetésére Biró Rozália némileg ellentmondott a nőszervezet tagjai korábbi nyilatkozatainak, miszerint a nőkkel szembeni visszaélések soha nem számítanak magánügynek. Lapunk arra volt kíváncsi, a szervezet miért nem fogalmazott meg állásfoglalást annak nyomán, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat január végi ülésén Magyary Előd RMDSZ-es frakcióvezető azt mondta Györfi Júliának, a Szabad Emberek Pártja (POL) azóta lemondott tanácsosának, hogy fogja be a száját.

A nőszervezet elnöke úgy fogalmazott:

egyes ügyeket házon kívül, másokat azon belül kell megoldani,

ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, „attól, hogy valami nem látszik, nem biztos, hogy nincs is”.

Az esettel kapcsolatban Biró Rozália azt is megjegyezte: mindannyiunknak tudomásul kell venni, ha hibázunk, és tennünk kell ellene.

{K1}

„A nőknek bizonyítaniuk kell, a férfiakkal szemben nincs ilyen elvárás”

A Krónika arra is rákérdezett, a közélet, illetve a nők egyenjogúságáért folytatott küzdelem szempontjából miként értékelik az egylet vezetői, hogy Romániának a történelem során először női miniszterelnöke van, illetve a belügyminiszter és Bukarest főpolgármestere is a szebbik nem képviselője. Biró Rozália szerint

egyértelműen pozitív tendencia, hogy immár egyre gyakrabban bíznak fontos tisztségeket nőkre, hiszen ez is alátámasztja, hogy a hölgyek is ugyanúgy el tudják végezni ugyanazokat a feladatokat, mint a férfiak.

A Bihar megyei parlamenti képviselő ugyanakkor kifogásolta, hogy míg a nők csak akkor maradhatnak tisztségben, ha jól teljesítenek, addig szerinte a férfiakkal szemben nincs ilyen elvárás. Holott, amint hangsúlyozta, iszonyú nagy szükség van olyan politikusokra, akik egyszerre több ezer dologra tudnak figyelni.

Fotó: Facebook/RMDSZ Nőszervezet

Biró Rozália rámutatott: mindez hosszú folyamat, a közösségnek meg kell érnie arra, hogy bizonyos helyzetekben természetesnek tartsa a nők jelenlétét, ehhez szerinte az kell, hogy a hölgyek lehetőséget kapjanak, hogy bizonyítani tudjanak.

A nőszervezet igyekszik különböző módon támogatni az erdélyi magyar nőket, ennek jegyében indították el az idei év egyik kiemelt, Sorsfordító nők az elmúlt 100 évben elnevezésű projektjét.

Ennek keretében kiállításokat állítanak össze, amelyeken olyan, különböző területeken tevékenykedő hölgyeket – orvosokat, pedagógusokat, sportolókat, vallási vezetőket, politikusokat – mutatnak be, akik az elmúlt évszázadban sokat tettek közösségükért. „Ideje, hogy büszkén kihúzzuk magunkat, hogy megmutassuk, nélkülünk ez az ország szegényebb volna” – fogalmazott Hegedüs Csilla.

Szerinte a projekt jó lehetőség a román közösséggel való együttműködésre is, ideális arra, hogy „az értékek mentén folytassunk párbeszédet”. A nőszervezet másik idei kiemelt projektje azoknak a hölgyeknek a (tovább)képzése, akik az RMDSZ választott testületeiben tevékenykednek, illetve ennek keretében a Magyar Ifjúsági Értekezlettel (Miért) közösen fiatal nők számára is szerveznek tanfolyamokat. Ezzel összefüggésben Biró Rozália elmondta: az RMDSZ tavalyi alapszabály-módosítása nyomán immár ott tartanak, hogy

a szövetség helyi szervezeteiben 33 százalékos, a megyei szervezetekben pedig 15 százalékos a nők aránya.

Honlapot indítanak az erőszak áldozatainak kisegítésére

A tavalyi évhez hasonlóan – amikor március 8-a alkalmából a szervezet tagjai virág helyett „a világ megváltását” kérték – idén is rendhagyó ajándékkal készülnek a nőnapra. Csütörtökön ugyanis új honlapot indítanak, amelyen kifejezetten az erőszak áldozatainak nyújtanak segítséget. Az információs portálon feltüntetik, hogy ilyen esetben kik segíthetnek, hová fordulhatnak az áldozatok, a feltüntetett térképen pedig a közeli tanácsadóközpontokat is megtalálják. „Reménykedünk benne, hogy ezáltal is segítséget nyújtunk annak a sok százezer nőnek, aki erőszak áldozatává válik” – fogalmazott Hegedüs Csilla.