Több mint 270 millió eurós uniós támogatás a Torda–Szászsebes-autópálya megépítésére

Krónika 2018. március 06., 14:51

Az Európai Unió 272 millió eurót fordít a Torda és Szászsebes településeket összekötő mintegy 85 kilométeres autópálya építésére – jelentette be kedden az Európai Bizottság.

A tordai autópálya-csomópont Fotó: Facebook/Asociația Pro Infrastructură

A brüsszeli testület tájékoztatása szerint projektre az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERDF) különítenek el pénzt.

„A térség lakói ezáltal biztonságosabban és kényelmesebben utazhatnak majd. Az autópálya a régió gazdaságának fejlesztéséhez is hozzá fog járulni, pozitív hatása lesz a kereskedelemre a turizmusra is” – hangsúlyozta az MTI szerint Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos.

Elhúzódik a sztrádaépítés

Igencsak bagatell ok miatt fog a tervezettnél többe kerülni a Szászsebes és Torda közötti autópálya 4-es jelzésű szakasza, amelynek költségvetésébe előre nem látható tételként kerül be, hogy a kivitelező hat kilométeres távolságból vezeti be a vizet a szakasz egyik mosdójához. Ezt Alin Şerbănescu, a romániai közutakért felelős országos társaság (CNAIR) szóvivője is megerősítette, mint az Economica.net gazdasági hírportálnak elmondta: beleegyeztek a kivitelező kérésébe, ezért a többletmunkálatot az állam meg fogja téríteni. Şerbănescu ugyanakkor leszögezte: mindez nem befolyásolja a sztrádaépítés menetét, a vízbevezetés ugyanis nem érinti az autópálya nyomvonalát.

Az észak- és dél-erdélyi autópályát összekötni hivatott, Torda és Szászsebes közötti sztráda 4-es jelzésű, 16 kilométeres szakasza elvileg még ebben a hónapban elkészül, használni azonban ettől függetlenül nem lehet majd, amíg a szomszédos szakaszokat is át nem adja a kivitelező. Az autópályarészt az osztrák Porr nagyvállalat építi, a beruházás 470 millió lejbe került. A munkálatok befejezésének eredeti határideje egyébként 2016 márciusa volt.