Levelek 1848–49-ből – Szatmárnémetiben mutatja be új könyvét Nyáry Krisztián

Krónika 2018. március 06., 11:29

Legújabb könyvével, a Fölébredett a földdel érkezik Szatmárnémetibe Nyáry Krisztián magyarországi író, irodalomtörténész, kommunikációs szakember.

A tavaly év végén napvilágot látó kötet dedikálásával és felolvasással egybekötött író-olvasó találkozót március 14-én, szerdán 17 órától tartják az Iparosotthonban – közölték a szervezők.

Nyáry Krisztián új könyvében 1848–49-ben született levelek segítségével meséli újra a forradalom és szabadságharc történetét.

Az ismert szereplők személyes hangú magánlevelein kívül az utca emberének üzenetei  a maguk sajátos szemszögéből mutatják be a tankönyvekből ismert történelmi eseményeket és a mindenna-
pok küzdelmeit. A kötetben szereplő 163 levél mindegyikéhez egy-egy rövid történet is társul a Nyáry Krisztiántól megszokott stílusban.

A Batthyány két asszonya című történetet a szatmári rendezvényen Gál Ágnes, Rappert-Vencz Stella, a Harag György Társulat színművészei, valamint Nyáry Krisztián meséli el, moderál Kovács Eszter újságíró.

A kötetben olyan leveleket idéz például, mint Batthyány Lajos búcsúlevele feleségéhez vagy Petőfinek özvegy Jókainéhoz írt levele.

„Elnézéssel és szerelmünk első éveire gondolva emlékezzél rám. A gyermekeket áldd meg és csókold meg az én nevemben, ne szégyelljék, nem kell szégyellniük atyjukat” – írta Batthyány Lajos búcsúlevelében feleségének 1849. október 5-én. „Szomorú vigasztalás, de én egyébbel nem vigasztalhatom Asszonynénémet, mint azzal, hogy elvesztette ugyan a fiát, de igen-igen rossz fiút veszített, ki után nem méltó bánkódni” – írta Petőfi özvegy Jókainénak a Jókaival való barátság megszűnéséről 1848. szeptember 6-án.

Nyáry 2012 elején barátainak kezdte publikálni a Facebookon magyar írók és művészek szerelmi életéről szóló képes etűdjeit, amivel nagy népszerűségre tett szert. A barátoknak szánt bejegyzésekből Így szerettek ők címmel két kötet született, amelyeket az elmúlt évek legnagyobb könyvsikereiként tartanak számon. Később,

Igazi hősök és Merész magyarok címmel, 2014-ben és 2015-ben megjelent könyveiben olyan emberekről írt, akiknek élete és személyes döntései ma is példaszerűek. Festői szerelmek című könyvében 19–20. századi magyar festők párkapcsolatairól mesélt.

Legújabb kötete 2017 decemberében jelent meg Fölébredett a föld – Levelek, hősök, történetek 1848/49-ből címmel. Az eseményt a szatmárnémeti polgármesteri hivatal, a Szatmári Fiatalokért Kulturális Egyesület és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ szervezi.

Egyébként Nyáry Krisztián legújabb könyvét Kolozsváron is bemutatják március 13-án 15 órától a magyar színház nagytermében.