Díjazták a csíkszeredai Püsök Botond dokumentumfilmjét egy cambridge-i fesztiválon

Kiss Judit 2018. március 06., 13:24

„Nagy eredmény és meglepetés” – értékelte a Krónikának Püsök Botond csíkszeredai, Budapesten tanuló fiatal filmrendező annak kapcsán, hogy alkotása nyerte el a cambridge-i Watersprite Awards nemzetközi fesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

Fotó: Püsök Botond

A csíkszeredai, Budapesten tanuló Püsök Botond fiatal filmrendező Nyugalom van (It’s Calm Here) című, egy gyermekszívsebész mindennapjairól szóló alkotása nyerte február végén a Cambridge-ben zajló Watersprite Awards nemzetközi filmfesztivál legjobb dokumentumfilmnek járó díját. A nemzetközi tehetségkutató és -gondozó Watersprite Awards szemlére legfeljebb 20 perces diákfilmek nevezhetnek be, díjakat 12 kategóriában osztanak ki.

A világ 45 országából jelentkeztek alkotók a szemlére, Püsök Botond 12 perces alkotása a legjobb dokumentumfilm díjára jelölt öt közé került be, majd megnyerte az elismerést.

„Minden kategóriában 4 vagy 5 filmet jelöltek a több száz beérkezett filmből. Az, hogy bekerültem a jelöltek közé, eleve nagy eredmény és meglepetés volt, és hogy végül nekem ítélték a díjat, még inkább. A fesztivál idején minden kategória jelölt filmjeit megnézhettük, és láttam, hogy nagyon erős a dokumentumfilmes mezőny” – értékelt a Krónika megkeresésére Püsök Botond.

Hozzátette, a jelöltek közül egyik dokumentumfilm sem hasonlított a másikhoz, sem stílusában, sem témájában, egyébként a szemlére a világ minden tájáról érkeztek filmek.

„Zsolt gyermekszívsebész. Szíveket operál és transzplantál, munkája gyerekek sorsát változtatja meg. Mégsem engedheti meg magának, hogy túl közel kerüljön kis pácienseihez. Hogyan tud a naponta élet-halált érintő helyzetekben ember maradni?” – olvasható a Nyugalom van szinopszisában.

A rendező elmondta, azt akarta hangsúlyozni, hogy az orvos miként kezeli az élet-halál szituációkat, hogyan tud együtt élni mindezzel. „Érzelmileg visszafogott emberről van szó, sőt a filmen nem is tűnik túl szerethető, közvetlen karakternek. Sokan csodálkoznak azon, hogy egyáltalán hogyan lehet ezt a hivatást ennyire érzelemmenetesen végezni, de valószínűleg ezt másképp nem is lehet csinálni, és nagyon sok orvosnál így működik, a gyermekszívsebész esetében pedig sokszorosan így van. A filmbeli jelenetekben konkrét szituációkban látjuk, miként kommunikál a szülőkkel, hogyan viszonyul a munkájához, és remélem, a végén kicsit megérti a néző, hogy az orvos karaktere miért olyan, amilyen” – mondta Püsök Botond. Azt is kifejtette, őt

rendezőként a gyógyítás meg a gyógyulási folyamat ábrázolása foglalkoztatta, ezt a témát szerette volna valamilyen formában megközelíteni, és több területen is keresett alanyt a filmhez.

Végül egy ismerőse ajánlotta a magyarországi gyermekszívsebészt, akiről megismerkedésük után kiderült, nagyon filmszerű alkat. „Sok szinten tudtunk együtt rezonálni. Amikor először találkoztunk, azt gondoltam, rövid beszélgetés lesz a filmből, de egyből mély vízbe dobott, és bevitt magával egy többórás nyílt mellkasi műtétre. Azt hiszem, az volt a célja, hogy felmérje: meg tudom-e ezt csinálni” – mesélte Püsök Botond. Azt is elmondta,

a Nyugalom van című filmet több fesztiválra is elküldték, várják a visszajelzéseket.

További terveiről szólva úgy fogalmazott, több projekten is dolgozik, a következő dokumentumfilmje a családon belüli erőszakról szól majd.

Püsök Botond 1986-ban született Csíkszeredában. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem fotóművészet, filmművészet, média szakán diplomázott 2008-ban. Kendeffy című filmje közönségdíjas lett a 2016-os Filmtettfeszten, Angéla című filmje pedig a bukaresti Docuart Fest rendezői díját nyerte el ugyanabban az évben. 2016-tól a Budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem dokumentumfilmes mesterképzésének hallgatója.