Rostás Szabolcs 2018. március 05., 23:03

Jól megoldották

A közéletben, a világhálón ugyanis kitapintható a Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu vezette pártok, valamint ezek ellentmondásos gazdasági, pénzügyi, igazságügyi intézkedései számára nyújtott támogatás miatti elégedetlenség. Sokan még mindig firtatják, mi szükség volt a Dăncilă-kormány megszavazására, amikor annak programját maguk az RMDSZ vezető politikusai nevezték csapnivaló fércmunkának, fedezet nélküli ígérethalmaznak. Továbbá az is nehezen érthető, miért ragaszkodik a szövetség a koalíciós pártokkal aláírt paktumhoz, amikor abból igazság szerint túl sok haszna nem származik az erdélyi magyar közösségnek.

Lám, az alakulat miniparlamentjeként emlegetett Szövetségi Képviselők Tanácsa hétvégi ülésén is elhangzott megannyi kritika általában a román politikai osztály, tételesen pedig a kormány céltalanságával és víziótlanságával kapcsolatban. Maga a szövetség elnöke tette szóvá, hogy miközben Románia nem modellértékű ország a kisebbségi közösségek védelmének tekintetében, a bukaresti diplomácia folyamatosan ezt szajkózza nemzetközi fórumokon.

Ennek ellenére hangoztatják az RMDSZ vezetői, hogy a jelenlegi bukaresti hatalommal való együttműködésnek nincs alternatívája, az alakulatnak egyszerűen nincs más választása, mint támogatni a PSD–ALDE-koalíciót, mivel a vadnacionalista és magyarellenes húrokat pengető ellenzéki liberálisokkal képtelenség szót érteni.

Az érvelésnek azonban csak a fele igaz. Tény, hogy Ludovic Orban pártja alaposan rátaposott a kisebbségellenes pedálra, és velük jelen pillanatban elég nehezen elképzelhető konstruktív párbeszéd. Ebből azonban még nem következik, hogy kizárólag a PNL-lel való összebútorozás marad az RMDSZ-nek, ha esetleg megunna folyton biankó csekket kiállítani a balliberálisoknak.

Megmaradna a konstruktív ellenzéki szerep is, amely egyáltalán nem feltételez vagy követel lepaktálást a többi ellenzéki alakulattal. Vagyis a jelenlegi hatalom támogatásának kizárólagossága hamis felvetés, ez a magyarázkodás nem meggyőző az RMDSZ részéről. Az a politikai kommunikáció meg egyenesen tragikomikus, hogy a szövetség megoldotta ugyan, ám az ellenzék ma is hátráltatja a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyét. Az a baj, hogy számtalan más, az erdélyi magyarokat érintő kérdést sikerült úgy „megoldani”, mint a tanintézet helyzetét.

{K1}