Sokszínűség a centenárium évében: kisebbségnépszerűsítő kampány indul

MTI 2018. március 05., 17:51

Az ország kulturális sokszínűségét népszerűsítő kampányt indít M2018 címmel a bukaresti kormány kisebbségvédelmi intézménye, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) Románia centenáriuma alkalmából.

Fotó: Facebook

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a DRI online felületein ismerteti a Romániában élő húsz nemzeti kisebbséget képviselő szervezetektől összegyűjtött érdekességeket, hogy a szélesebb nyilvánossággal is megismertesse, mivel járult hozzá egy-egy kisebbségi közösség Románia multikulturális gazdagságához az elmúlt száz évben.

A kampány során közösségenként öt-öt olyan személyiséget mutatnak be, akik tevékenységük révén jelentősen hozzájárultak Románia fejlődéséhez.

„Olyan kifejezéseket is összegyűjtöttünk, amelyek a kisebbségi nyelvekből kerültek be a román nyelvbe, élő nyelvi bizonyítékai a kisebbség is többség közötti kulturális cserének. A kampány keretében olyan kortárs személyiségekkel is megismerkedhetünk, akik kiérdemlik a »sokszínűség nagykövetei« címet, mivel az utóbbi húsz évben sokat tettek a kultúraközi párbeszédért és a kulturális, etnikai sokszínűség népszerűsítéséért” – olvasható a DRI közleményében.

A romániai kisebbségeket népszerűsítő kampányt a DRI Facebook-oldalán is nyomon követhetik az érdeklődők. A románság idén ünnepli Nagy-Románia létrejöttének centenáriumát, annak az 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlésnek a századik évfordulóját, amely a nyilatkozatában kimondta Erdély és a Román Királyság egyesülését.