Felmentették Ludovic Orbant a korrupciós vádak alól

Balogh Levente 2018. március 05., 17:03

Felmentette hétfőn a legfelsőbb bíróság Ludovic Orbant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét az ellene fölmerült korrupciós vádak alól.
 

Ludovic Orban Fotó: PNL

A politikust 2016 áprilisában gyanúsította meg az Országos Korrupcióelelnes Ügyosztály (DNA) jogosulatlan haszonszerzéssel, a korrupcióellenes ügyészek szerint ugyanis Orban az év márciusában 50 ezer eurót követelt kampányára egy Tiberiu Urdăreanu nevű üzletembertől. Később, a vádemelés nyomán már befolyással üzérkedés miatt állították bíróság elé.

Az ügyészség szerint Orban azt is közölte az üzletemberrel, hogy a pénzt tovább kell adnia egy olyan személynek, aki két bukaresti televízióban vezető funkciót tölt be. „A pénzért cserébe a televízióban Orban választási kampányát népszerűsítették volna” – állították az ügyészek.

A DNA lépése a lehető legrosszabbkor jött Orban számára, mivel akkor közeledett az önkormányzati választások kampánya, márpedig akkor pártjának éppen ő volt a főpolgármester-jelöltje Bukarestben.

Az ellene fölmerült gyanú nyomán Orban lemondott mind a főpolgármester-jelöltségről, mind a PNL-ben betöltött alelnöki tisztségéről, mivel nem akarta, hogy az ügye rossz színben tüntesse fel a pártot.

Orbant aztán januárban már első fokon is felmentették, a mostani, jogerős ítélet nyomán pedig végleg tisztázódott a vádak alól. A politikust közben az elveszített parlamenti választás utáni tisztújító kongresszuson a PNL elnökévé választották.